Table of Contents Table of Contents
Previous Page  20 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 32 Next Page
Page Background

20 2016

02

HKSCAN AGRI

Nu utvecklar vi primärproduktionen i internationella team inom HKScan. Målet är att

erbjuda gårdarna de senaste testade lösningarna och de bästa samarbetspartnerna

som stöd i vardagen och för ökad lönsamhet.

Internationell

verksamhet ger

försprång

TEXT:

KATJA TOIVANEN,

FOTO:

JOEL FORSMAN

CHEF FÖR DEN NYA ORGANISATIONEN

för produ-

centtjänster är

Ulf Jahnsson

. Han menar att i vår

primärproduktionskedja vill vi garantera hållbar

konkurrenskraft i förhållande till konkurrenterna

och till importerat kött.

– Vi lägger vår energi på de områden som är

avgörande för gårdarnas produktivitet, det vill

säga djurens utfodring och miljö, djurhälsovård,

genetik och verksamhetsmodeller för gårdarna

säger Ulf.

HKScan uppvisar ett lyckat resultat från utveckling

av primärproduktionen i Finland. De nötkötts-

gårdar som deltar i utvecklingsprogrammet

Laatusonni har den bästa dagliga tillväxten i Finland.

Optipossu-gårdarna med grisproducenter, konkur-

rerar näst efter ettan, Danmark, om andraplatsen

när det gäller antalet avvanda smågrisar. Även på

kycklingsidan ligger HKScan i topp när det gäller

fothälsa och fåglarnas välbefinnande.

Genom att fånga upp olikheterna på markna-

derna har länderna utvecklat olika kompetenser

och nätverk. Vi kan också lära av varandra inom

HKScan. I Sverige finns det lång erfarenhet av

frigående grisning och lösgående suggor vid

inseminering, något som efterfrågas av de finska

producenterna. Veckovisa samtal mellan länderna

öppnar för nya möjligheter.

– Genom att utöka samarbetet inom HKScan

kan vi erbjuda våra producenter nya synsätt och

på allvar konkurrera med vår produktionskedja

om förstaplatsen i Europa, säger Ulf.

SAMARBETE ÄR NYCKELN

I början av mars inledde de nya grupperna sitt

arbete. Kategoricheferna gris, nöt, kyckling och

lamm ansvarar för att utforska internationella

idéer, bygga ut nätverk, kartlägga bästa möjliga

verksamhetsmodeller samt naturligtvis utveckla

och tillhandahålla nya producenttjänster.

Arbetet utgår från den dagliga återkopplingen

och dialogen med gårdarna. Djuruppfödare har

involverats i stor omfattning i planeringen.

– Våra producenter är de bästa experterna på

hur deras vardag ser ut. Våra egna experter ser

det ur ett vidare perspektiv. Vår utmaning ligger

i att skapa en förståelse för hur vi kan hjälpa

producenterna med de utmaningar de står inför

och samtidigt föra hela kedjan framåt så mycket

som möjligt, beskriver Ulf.

Teamen börjar förnyelsearbetet i höst. Tanken

är inte att vi ska göra allt själva, utan att vi ska

utnyttja den bästa expertisen på marknaden. Ulf

menar att vi kommer att erbjuda de tjänster där

vi själva besitter rätt kunskap och sen ska vi även

komplettera vår kompetens genom att stärka våra

olika samarbeten och nätverk.

KONKURRENTEN FINNS UTANFÖR GRÄNSERNA

HKScan har som kundlöfte att använda inhemskt

kött i HK- och Kariniemen-produkterna i Finland

och i Sverige har man gett samma löfte för varu-

märket Scan fast med svensk råvara. Att bevara

den inhemska produktionen och att våra egna

leverantörer är framgångsrika är kedjans funda-

ment, ur HKScans perspektiv.

Att produkterna är inhemska inverkar på

köpbeslutet hos 80 procent av konsumenterna

när det gäller kategorin kött och 75 procent på

fågelkött. 60 % av konsumenterna svarar i en

svensk undersökning att de väljer alltid produkter

av bra kvalitet även om de kostar lite mer. 31 %

anser att ekologiskt är viktigt vid val av köp av

livsmedel och 35 % tycker att det är avgörande att

det går snabbt och lätt att tillaga maten.

För att vi ska kunna möta vår värsta konkurrent,

importen, utökas samarbetet inom produkt-

utveckling och marknadsföring på konsument-

marknaden. Det behövs fler innovationer och

exportprodukter av samma typ som Rapsgris som

går genom hela kedjan.