20 2016
02
HKSCAN AGRI
Nu utvecklar vi primärproduktionen i internationella team inom HKScan. Målet är att
erbjuda gårdarna de senaste testade lösningarna och de bästa samarbetspartnerna
som stöd i vardagen och för ökad lönsamhet.
Internationell
verksamhet ger
försprång
TEXT:
KATJA TOIVANEN,
FOTO:
JOEL FORSMAN
CHEF FÖR DEN NYA ORGANISATIONEN
för produ-
centtjänster är
Ulf Jahnsson
. Han menar att i vår
primärproduktionskedja vill vi garantera hållbar
konkurrenskraft i förhållande till konkurrenterna
och till importerat kött.
– Vi lägger vår energi på de områden som är
avgörande för gårdarnas produktivitet, det vill
säga djurens utfodring och miljö, djurhälsovård,
genetik och verksamhetsmodeller för gårdarna
säger Ulf.
HKScan uppvisar ett lyckat resultat från utveckling
av primärproduktionen i Finland. De nötkötts-
gårdar som deltar i utvecklingsprogrammet
Laatusonni har den bästa dagliga tillväxten i Finland.
Optipossu-gårdarna med grisproducenter, konkur-
rerar näst efter ettan, Danmark, om andraplatsen
när det gäller antalet avvanda smågrisar. Även på
kycklingsidan ligger HKScan i topp när det gäller
fothälsa och fåglarnas välbefinnande.
Genom att fånga upp olikheterna på markna-
derna har länderna utvecklat olika kompetenser
och nätverk. Vi kan också lära av varandra inom
HKScan. I Sverige finns det lång erfarenhet av
frigående grisning och lösgående suggor vid
inseminering, något som efterfrågas av de finska
producenterna. Veckovisa samtal mellan länderna
öppnar för nya möjligheter.
– Genom att utöka samarbetet inom HKScan
kan vi erbjuda våra producenter nya synsätt och
på allvar konkurrera med vår produktionskedja
om förstaplatsen i Europa, säger Ulf.
SAMARBETE ÄR NYCKELN
I början av mars inledde de nya grupperna sitt
arbete. Kategoricheferna gris, nöt, kyckling och
lamm ansvarar för att utforska internationella
idéer, bygga ut nätverk, kartlägga bästa möjliga
verksamhetsmodeller samt naturligtvis utveckla
och tillhandahålla nya producenttjänster.
Arbetet utgår från den dagliga återkopplingen
och dialogen med gårdarna. Djuruppfödare har
involverats i stor omfattning i planeringen.
– Våra producenter är de bästa experterna på
hur deras vardag ser ut. Våra egna experter ser
det ur ett vidare perspektiv. Vår utmaning ligger
i att skapa en förståelse för hur vi kan hjälpa
producenterna med de utmaningar de står inför
och samtidigt föra hela kedjan framåt så mycket
som möjligt, beskriver Ulf.
Teamen börjar förnyelsearbetet i höst. Tanken
är inte att vi ska göra allt själva, utan att vi ska
utnyttja den bästa expertisen på marknaden. Ulf
menar att vi kommer att erbjuda de tjänster där
vi själva besitter rätt kunskap och sen ska vi även
komplettera vår kompetens genom att stärka våra
olika samarbeten och nätverk.
KONKURRENTEN FINNS UTANFÖR GRÄNSERNA
HKScan har som kundlöfte att använda inhemskt
kött i HK- och Kariniemen-produkterna i Finland
och i Sverige har man gett samma löfte för varu-
märket Scan fast med svensk råvara. Att bevara
den inhemska produktionen och att våra egna
leverantörer är framgångsrika är kedjans funda-
ment, ur HKScans perspektiv.
Att produkterna är inhemska inverkar på
köpbeslutet hos 80 procent av konsumenterna
när det gäller kategorin kött och 75 procent på
fågelkött. 60 % av konsumenterna svarar i en
svensk undersökning att de väljer alltid produkter
av bra kvalitet även om de kostar lite mer. 31 %
anser att ekologiskt är viktigt vid val av köp av
livsmedel och 35 % tycker att det är avgörande att
det går snabbt och lätt att tillaga maten.
För att vi ska kunna möta vår värsta konkurrent,
importen, utökas samarbetet inom produkt-
utveckling och marknadsföring på konsument-
marknaden. Det behövs fler innovationer och
exportprodukter av samma typ som Rapsgris som
går genom hela kedjan.