att lära om genetik, utfodring och allt annat
som en lammproducent måste veta. Hittills
har vi inte hunnit med eller haft möjlig
het att påverka besättningens genetik i
någon nämnvärd omfattning. Vi har fram
till nu fokuserat på att få så många och så
bra lamm som möjligt. Något som vi varit
noga med redan från början är att scanna
tackorna så att vi har full kontroll på vad
vi har att vänta när det är dags för lamning.
– Johan och Karin berättar att de har
kontakt med en grupp av andra lammproducenter som de kan
byta erfarenheter med. De menar att det bästa är att lära av andras
LAMMEN ÄR
LEVERANSKLARA FRÅN
APRIL TILL JUNI – LAGOM
TILL VÅRENS HELGER
OCH TILL SOMMARENS
GRILLNING
redan gjorda misstag eller framgångar. Paret på Lundagård
upplever att de också har ett gott stöd i
Elisabeth Svensson
på
HKScan som kan allt om lammproduktion.
Huvuddelen av lamningen sker i januari och resterande i
april. Då är lammen leveransklara från april till juni, lagom
till vårens helger och till sommarens grillning – när priserna
är som bäst.
ALL ODLING KRAVMÄRKT
På gården odlas vall, havre, ärtor och höstvete. Allt är för avsalu
förutom vallfodret som används för eget bruk. Vallen är på 70 hek
tar vilket räcker för att täcka gårdens behov. Hela växtodlingen är
Kravgodkänd vilket ger ett extra bidrag till verksamheten. Johan
och Karin har också testat att gå över till EU-ekologiska lamm
Karin och Johan har som mål att öka till
600 tackor och HKScans livdjurskrediter
har varit bra sätt att finansiera inköpet av
djur allt eftersom
GÅRDSFAKTA
GÅRDSNAMN:
Lundagård
ÄGARE:
Johan Hörnström och Karin Olsson
ORT:
Folkärna
ANTAL TACKOR:
Cirka 400
LEVERERADE LAMM:
Cirka 770
BRUKAD AREAL:
150 hektar
Lammproduktionen växer på Lundagård
i Folkärna och snart jobbar både Karin
och Johan uteslutande hemma på gården
men kalkylen gick inte riktigt ihop så för
tillfället är det projektet lagt på is.
– Stallarna är före detta ko- och kvigstall
som hade stått tomma i 8 år när vi tog över
dem, berättar Karin. Det fungerar bra och
det krävdes inte några stora ombyggnader
för att de skulle fungera till våra tackor.
Djuren får mixat foder som körs in med
en minilastare. Tackorna och lammen har i
stort sett tillgång till foder hela tiden.
ETT GOTT SAMARBETE MED HKSCAN
– Johan och Karin fick först kontakt med mig och
Pär Thyrén
i
samband med en lammsatsning vi gjorde för cirka 10 år sedan,
berättar Elisabeth Svensson som är lammansvarig på HKScan. De
har alltid levererat fina lamm och tackorna har i genomsnitt gett
1,9 lamm/tacka. Det har varit spännande att följa deras utveckling
och jag ser fram emot fortsättningen som lovar gott.
Paret på Lundagård tycker det är tryggt och bra att arbeta till
sammans med HKScan.
– Det fungerar bra med livdjurskrediter, slakten i Linköping
är nog Europas finaste, IT-systemen fungerar smidigt och fram
för allt är det ordning och reda samtidigt som det finns jordnära
och kunniga personer att prata med när det behövs, säger Johan.
Johan och Karin närmar sig stadigt och uthålligt sitt mål att
komma upp i 600 tackor vilket snart ska göra det möjligt för dem
båda att arbeta heltid på gården.