Table of Contents Table of Contents
Previous Page  15 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 15 / 32 Next Page
Page Background

att lära om genetik, utfodring och allt annat

som en lammproducent måste veta. Hittills

har vi inte hunnit med eller haft möjlig­

het att påverka besättningens genetik i

någon nämnvärd omfattning. Vi har fram

till nu fokuserat på att få så många och så

bra lamm som möjligt. Något som vi varit

noga med redan från början är att scanna

tackorna så att vi har full kontroll på vad

vi har att vänta när det är dags för lamning.

– Johan och Karin berättar att de har

kontakt med en grupp av andra lammproducenter som de kan

byta erfarenheter med. De menar att det bästa är att lära av andras

LAMMEN ÄR

LEVERANSKLARA FRÅN

APRIL TILL JUNI – LAGOM

TILL VÅRENS HELGER

OCH TILL SOMMARENS

GRILLNING

redan gjorda misstag eller framgångar. Paret på Lundagård

upplever att de också har ett gott stöd i

Elisabeth Svensson

HKScan som kan allt om lammproduktion.

Huvuddelen av lamningen sker i januari och resterande i

april. Då är lammen leveransklara från april till juni, lagom

till vårens helger och till sommarens grillning – när priserna

är som bäst.

ALL ODLING KRAVMÄRKT

På gården odlas vall, havre, ärtor och höstvete. Allt är för avsalu

förutom vallfodret som används för eget bruk. Vallen är på 70 hek­

tar vilket räcker för att täcka gårdens behov. Hela växtodlingen är

Kravgodkänd vilket ger ett extra bidrag till verksamheten. Johan

och Karin har också testat att gå över till EU-ekologiska lamm

Karin och Johan har som mål att öka till

600 tackor och HKScans livdjurskrediter

har varit bra sätt att finansiera inköpet av

djur allt eftersom

GÅRDSFAKTA

GÅRDSNAMN:

Lundagård

ÄGARE:

Johan Hörnström och Karin Olsson

ORT:

Folkärna

ANTAL TACKOR:

Cirka 400

LEVERERADE LAMM:

Cirka 770

BRUKAD AREAL:

150 hektar

Lammproduktionen växer på Lundagård

i Folkärna och snart jobbar både Karin

och Johan uteslutande hemma på gården

men kalkylen gick inte riktigt ihop så för

tillfället är det projektet lagt på is.

– Stallarna är före detta ko- och kvigstall

som hade stått tomma i 8 år när vi tog över

dem, berättar Karin. Det fungerar bra och

det krävdes inte några stora ombyggnader

för att de skulle fungera till våra tackor.

Djuren får mixat foder som körs in med

en minilastare. Tackorna och lammen har i

stort sett tillgång till foder hela tiden.

ETT GOTT SAMARBETE MED HKSCAN

– Johan och Karin fick först kontakt med mig och

Pär Thyrén

i

samband med en lammsatsning vi gjorde för cirka 10 år sedan,

berättar Elisabeth Svensson som är lammansvarig på HKScan. De

har alltid levererat fina lamm och tackorna har i genomsnitt gett

1,9 lamm/tacka. Det har varit spännande att följa deras utveckling

och jag ser fram emot fortsättningen som lovar gott.

Paret på Lundagård tycker det är tryggt och bra att arbeta till­

sammans med HKScan.

– Det fungerar bra med livdjurskrediter, slakten i Linköping

är nog Europas finaste, IT-systemen fungerar smidigt och fram­

för allt är det ordning och reda samtidigt som det finns jordnära

och kunniga personer att prata med när det behövs, säger Johan.

Johan och Karin närmar sig stadigt och uthålligt sitt mål att

komma upp i 600 tackor vilket snart ska göra det möjligt för dem

båda att arbeta heltid på gården.