HKSCAN AGRI
02
2017 13
FASTVIKT STÄLLER NYA KRAV
13
FASTVIKT INNEBÄR
att en konsumentförpackad köttdetalj
har en fast vikt med ett styckpris, vilket blivit alltmer efterfrågat
på marknaden. Bakom trenden syns den ökade e-handeln där
slutkund vant sig vid och vill veta precis vad köttet väger och
kostar. Matkasse-konceptet har stärkt behovet ytterligare med
färdiga recept och precisa viktangivelser som hemmakocken
vill kunna förhålla sig till.
Även inom den traditionella detaljhandeln är fastvikt allt
mer förekommande. Väger en köttprodukt mindre än ett kilo
signalerar handlaren ett lägre pris, och får man samma vikt
på flera köttprodukter kan det exempelvis användas i fler
köpskampanjer. Konkurrensfördelar, helt enkelt.
KPK:s maskinpark är designad för att ta fram skivade
köttprodukter vilket ställer särskilda krav på råvaran. En
utmaning är variationen som finns mellan djur, men också
inom de olika styckningsdetaljerna med olika beskaffenheter
i köttet beroende på säsong och om ben ska vara med eller
inte. Maria exemplifierar med entrecôte.
– Med krav på fastvikt behöver
vi förhålla oss till att skivorna ska
väga lika mycket. Finns det en
variation i de delar som vi får finns
förstås risken att skivornas tjocklek
istället kan variera. Naturligtvis är
vi ytterst beroende av att det har
gjorts en bra sortering i föregående
process-steg.
ÖKAD EFFEKTIVITET OCH
UTNYTTJANDEGRAD
Maria berättar att KPK under en
längre tid har arbetat med målsätt
ningen att få ut likvärdiga storlekar
på olika styckningsdetaljer. Det är
inget nytt. Nu förfinas denna ambi
tion ytterligare, vilket möts med
investeringar i såväl teknik som
kompetensutveckling.
–Vi uppgraderade vårmaskinpark
under 2016, bland annat med en helt ny skivutrustning. Vi har
personal med stor yrkesstolthet och kunskap om vår råvara så
jag är övertygad om att allt kommer att gå bra.
För Maria handlar det om effektivitet. Inte bara fokus på vad
maskinen kan göra – utan vilken kapacitet som finns utifrån
den råvaruvariation som föreligger.
– Det kan skilja oerhört i kapacitet mellan olika produk
ter. Kött är ju biologiskt material. Då är det viktigt att vi hål
ler uppe volymerna i produktionen, säger hon och summerar
arbetet som komplext med många parametrar.
Komplexiteten är förvisso inget nytt enligt Maria.
Konsumentbeteenden, trender, olika förutsättningar och vill
kor har gjort HKScan till en aktör som är van att hantera nya
situationer och skeenden i sin produktion. Men hon beto
nar att investeringar kräver volymer, och det är en fråga som
HKScan jobbar brett med.
– Vi har ett nära samarbete med marknadsavdelningen.
Målet är att matcha konsumentens intresse för vårt utbud och
acceptans för pris med hur vi kan
nyttja våra råvaror på ett effektivt
och hållbart sätt. Ju mer framgång
här, desto större effektivitet och där-
med lönsamhet, avslutar Maria.
MARIA LINDSTRÖM
Ålder:
43 år
Familj:
Make, 3 barn,
hund och katt
Tid i företaget:
7 år
Intressen:
Umgås med
familjen (med tre barn
så är man inte sysslolös),
hund och skidåkning
samt matlagning
Det arbetas med fastvikt lite överallt på HKScan. En av de avdelningar som kanske
påverkas mest av de nya konsumenttrenderna är KPK, Konsumentförpackat kött, i
Linköping. Maria Lindström är produktionschef KPK och hon menar att det stora intresset
för fastvikt märks tydligt i avdelningens processer. Det är ett stort team av medarbetare
som jobbar med att tillgodose så att HKScans kunder får vad de vill ha gällande fastvikt.
TEXT:
CAMILLA ERLANDSSON,
FOTO:
HKSCAN