Table of Contents Table of Contents
Previous Page  13 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

02

2017 13

FASTVIKT STÄLLER NYA KRAV

13

FASTVIKT INNEBÄR

att en konsumentförpackad köttdetalj

har en fast vikt med ett styckpris, vilket blivit alltmer efterfrågat

på marknaden. Bakom trenden syns den ökade e-handeln där

slutkund vant sig vid och vill veta precis vad köttet väger och

kostar. Matkasse-konceptet har stärkt behovet ytterligare med

färdiga recept och precisa viktangivelser som hemmakocken

vill kunna förhålla sig till.

Även inom den traditionella detaljhandeln är fastvikt allt­

mer förekommande. Väger en köttprodukt mindre än ett kilo

signalerar handlaren ett lägre pris, och får man samma vikt

på flera köttprodukter kan det exempelvis användas i fler­

köpskampanjer. Konkurrensfördelar, helt enkelt.

KPK:s maskinpark är designad för att ta fram skivade

köttprodukter vilket ställer särskilda krav på råvaran. En

utmaning är variationen som finns mellan djur, men också

inom de olika styckningsdetaljerna med olika beskaffenheter

i köttet beroende på säsong och om ben ska vara med eller

inte. Maria exemplifierar med entrecôte.

– Med krav på fastvikt behöver

vi förhålla oss till att skivorna ska

väga lika mycket. Finns det en

variation i de delar som vi får finns

förstås risken att skivornas tjocklek

istället kan variera. Naturligtvis är

vi ytterst beroende av att det har

gjorts en bra sortering i föregående

process-steg.

ÖKAD EFFEKTIVITET OCH

UTNYTTJANDEGRAD

Maria berättar att KPK under en

längre tid har arbetat med målsätt­

ningen att få ut likvärdiga storlekar

på olika styckningsdetaljer. Det är

inget nytt. Nu förfinas denna ambi­

tion ytterligare, vilket möts med

investeringar i såväl teknik som

kompetensutveckling.

–Vi uppgraderade vårmaskinpark

under 2016, bland annat med en helt ny skivutrustning. Vi har

personal med stor yrkesstolthet och kunskap om vår råvara så

jag är övertygad om att allt kommer att gå bra.

För Maria handlar det om effektivitet. Inte bara fokus på vad

maskinen kan göra – utan vilken kapacitet som finns utifrån

den råvaruvariation som föreligger.

– Det kan skilja oerhört i kapacitet mellan olika produk­

ter. Kött är ju biologiskt material. Då är det viktigt att vi hål­

ler uppe volymerna i produktionen, säger hon och summerar

arbetet som komplext med många parametrar.

Komplexiteten är förvisso inget nytt enligt Maria.

Konsumentbeteenden, trender, olika förutsättningar och vill­

kor har gjort HKScan till en aktör som är van att hantera nya

situationer och skeenden i sin produktion. Men hon beto­

nar att investeringar kräver volymer, och det är en fråga som

HKScan jobbar brett med.

– Vi har ett nära samarbete med marknadsavdelningen.

Målet är att matcha konsumentens intresse för vårt utbud och

acceptans för pris med hur vi kan

nyttja våra råvaror på ett effektivt

och hållbart sätt. Ju mer framgång

här, desto större effektivitet och där-

med lönsamhet, avslutar Maria.

MARIA LINDSTRÖM

Ålder:

43 år

Familj:

Make, 3 barn,

hund och katt

Tid i företaget:

7 år

Intressen:

Umgås med

familjen (med tre barn

så är man inte sysslolös),

hund och skidåkning

samt matlagning

Det arbetas med fastvikt lite överallt på HKScan. En av de avdelningar som kanske

påverkas mest av de nya konsumenttrenderna är KPK, Konsumentförpackat kött, i

Linköping. Maria Lindström är produktionschef KPK och hon menar att det stora intresset

för fastvikt märks tydligt i avdelningens processer. Det är ett stort team av medarbetare

som jobbar med att tillgodose så att HKScans kunder får vad de vill ha gällande fastvikt.

TEXT:

CAMILLA ERLANDSSON,

FOTO:

HKSCAN