HKSCAN AGRI
02
2017 17
Mathias Emilsson
och Benny
Granqvist
Motiverade
matmissionärer
Tips om hur du kan bli en vinnare i köket
TEXT:
CAMILLA ERLANDSSON,
FOTO:
HKSCAN
I en unik satsning ska Mathias Emilsson och Benny Granqvist sätta HKScan på
gourmetkartan. – Vi har ett kött i världsklass. Nu ska vi bli bättre på att skapa
kunskap om våra högkvalitativa produkter, säger de gemensamt.
/ PRODUKTER PÅ GÅNG /
MATHIAS EMILSSON
är Köksmäs
tare och Utvecklingsansvarig
för Away from Home på
HKScan. Som sådan arbetar
han strategiskt med utveck
ling av såväl varumärke
som produkter. En stor del
handlar om att bearbeta
restaurangbranschen. Få kan
vara bättre lämpade för uppgiften
med tanke på det nätverk som Mathias
byggt upp över tid som bland annat
prisbelönt kökschef, sommelier, TV-
kock, kokboksförfattare, föredrags
hållare, med mera.
– HKScan vilar på en lång, stolt
tradition av yrkeshantverk i alla led.
Nu är det läge att växla upp vår kom
munikation och våra relationer med
restaurangerna genom att visa denna
tyngd oavsett om det handlar om
djurhållning, miljö, teknik, styckningsdetaljer, tillagning
eller trender. Vi representerar en gastronomisk helhet,
från gård till bord.
Mathias vill ha med hängivna kollegor på sin missions-
resa, som liksom honom brinner för att inspirera och
informera om företagets kvalitativa helhet. En som är
lika hängiven som Mathias är köttmästare
Benny
Granqvist
på HKScan i Linköping.
– Jag tror denna satsning ligger helt rätt i tiden. Jag
har föreläst mycket i ämnet, både internt, för leveran
törer och på skolor och kan säga att intresset för kött
aldrig har varit så stort som nu, säger Benny.
LIVETS GODA
Ett nytt grepp som Mathias initierat är att låta HKScan
dyka upp i lite olika forum med passion för den väl
lagade måltiden. Ett sånt är tidskriften och nättidningen
Livets goda. Här kommer både Mathias och Benny att
kunna bidra med sin expertis utifrån sina yrkesroller.
– Jag kommer bland annat att bjuda på en styck
ningsskola där jag planerar att visa två detaljer per
gång. Sen vill jag gärna förmedla min yrkeskunskap
med vikten av god djurhållning, hur man selekterar
djur, och så vidare, säger Benny.
– Och jag kommer att visa hur man lagar ett utsökt
kött, men också tipsa om hur man kan förstärka måltids
upplevelsen med en passande dryck, säger Mathias.
NÄTVERK VIKTIGT
Som ett forum för inspiration och erfarenhetsutbyte
har Mathias skapat en referensgrupp med represen
tanter från restauranger och kök i olika storlekar. De
kommer att träffas regelbundet för att diskutera ämnen
som berör branschen.
– Det är en fantastisk förmån för mig att få möjlighet
att jobba med både gamla och nya kollegor. Här ska vi
ha högt i tak. Vi kan stå fullt ut för HKScans produkter
och alla i referensgruppen delar en sann matglädje.
Här kommer det att hända saker!
Mathias återkommer, under intervjun, ofta tillbaka till
leverantörerna, de välskötta gårdarna med bönderna
som gör sitt yttersta för att föda upp välmående, friska
djur. Han ser det som sin uppgift att belysa deras
arbete ytterligare genom olika samarbeten, projekt
och reportage.
– Jag brukar jämföra med vinbonden där jordmånen
för druvorna är A och O. Växtplatsen är så viktig för den
kvalitet som vinet får. Och naturligtvis har betesmarkerna
där djuren betar betydelse för köttet som vi förädlar. Vi
kan vara stolta över de växtplatser som våra leverantörer
öronmärker för våra djur!
TIPS!
Kolla gärna in filmklippet där Benny visar hur man styckar en halv rapsgris
på
www.livetsgoda.se, sök på Benny Granqvist.