Table of Contents Table of Contents
Previous Page  4 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 32 Next Page
Page Background

/ TIPS WEBBEN /

4 2017

02

HKSCAN AGRI

HKSCAN AGRI UTGIVARE:

HKScan, Torggatan 4, 291 81 Kristianstad, telefon: 0771–500 500,

hkscanagri@hkscan.com

HEAD OF HKSCAN AGRI MAGAZINES: Sari Järvinen ANSVARIG UTGIVARE: Elisabeth Svensson

REDAKTIONSCHEF: Elisabeth Svensson, telefon: 044 19 40 63,

elisabeth.svensson@hkscan.com

REDAKTIONSRÅD: Sara Hoff, Louisa Jirsell, Victoria Ohlsson, Elisabeth Svensson • LAYOUT: Miltton

PRODUKTION: Infab, Kristianstad TRYCK: Edita Prima Ab, Helsinki • UPPLAGA: 9 100  ex.

FOTO: Om inget annat anges ägs bilderna av HKScan Agri • Omslagsbild: HKScan Agri

Köttets plats på tallriken

TEXT:

ELISABETH SVENSSON

Det nya smittskyddsprogrammet ”Smittsäkrad besättning gris” har börjat rulla igång

ute på gårdarna. Programmet ersätter ”Frivilliga salmonellaprogrammet” som många

redan är anslutna till. Kontrollprogrammet är godkänt av Jordbruksverket och drivs av

Gård & Djurhälsan i samarbete med Lundens Djurhälsovård, Distriktsveterinärerna

och Sveriges Grisföretagare. Programmet är en del i arbetet att förebygga sjukdoms­

utbrott, så som tillexempel salmonella. Om det skulle ske ett salmonellautbrott ute

på gård så ligger detta kontrollprogram till grund för om du kan få statlig ersättning

för skadan. Enligt det nya kontrollprogrammet får endast anslutna besättningar köpa

djur från andra besättningar som är anslutna till ”Smittsäkrad besättning gris”. Du som

säljer smågrisar måste vara ansluten till kontrollprogrammen från och med 1 september

2017. För mer information om Smittsäkrad besättning, se

www.smittsäkra.se

eller

kontakta din djurhälsoveterinär.

Vilken köttkonsumtion är förenlig med

en långsiktig hållbar proteinförsörjning?

Vi ställer frågan till Patrik Holm-Thisner,

HKScans kvalitets- och hållbarhetsdirektör.

– Djurproduktion är absolut förenlig med hållbar

proteinförsörjning! Vi behöver djurens gödsel för att

odla spannmål och grönsaker, och dessutom att bryta

av växtföljden med vall ger marken högre bördighet

och minskar kemikalieanvändningen. Man kan däre-

mot diskutera ”vad som ska produceras var” och i vilka

mängder. Olika länder, landskap och regioner har

olika karaktär och det finns möjligheter att anpassa

jordbruket och valet av råvaror som produceras till varje

specifikt område så att vi får en så effektiv och hållbar

produktion som möjligt, förklarar Patrik.

I Sverige har vi goda förutsättningar för djurhållning.

Men även inom landet råder det stora variationer. På

bördig åkermark där vi kan odla grödor för livsmedels­

produktion är det ur hållbarhetssynpunkt inte optimalt

att producera stora mängder foder till djur. Om vi

istället kan öka utnyttjandet av betesmarker, som inte är

lämpliga att odla andra grödor på, kan vi minska resurs­

utnyttjandet på den bördiga åkermarken. I Sverige och

Norden har vi gott om sådan mark. Du kan läsa mera på

www.framtidenskött.se

eller se filmen på Youtube, sök

på ”proteinskifte”.

SMITTSÄKRA.SE