Table of Contents Table of Contents
Previous Page  8 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 32 Next Page
Page Background

8 2017

02

HKSCAN AGRI

Örjan och Maria är naturintresserade

och i maj månad bjöds intresserade

grisproducenter in för att se deras anlagda

fågelsjö i de gamla tegelbuktsdammarna

Experimentlustan och nyfikenheten på att testa nya

möjligheter visar sig också genom att Ekeby var en av de första

gårdarna i landet som förra året slutade kastrera kirurgiskt

och gick över till att vaccinera mot galtlukt. Vaccineringen

görs två gånger varav sista gången

sex veckor innan leverans. Örjan och

Maria tycker det fungerar bra och att

arbetet flyter smidigt.

– Två man vaccinerar 140 grisar på

45 minuter, berättar Örjan. Vi har bara

positiva erfarenheter av vaccinering i

stället för traditionell kastrering.

Hans Larsson

somär parets inköpare

på HKScan, vill lyfta fram deras

noggrannhet i att följa uppproduktionen

och alla nyckeltal.

– Jag är alltid trygg i att det som är

planerat stämmer, säger Hans. Jag vet

också att fyra gånger per år tar Örjan och Maria in en råd-

givare från Gård- &Djurhälsan för att tillsammans gå igenom

produktionen och identifiera förbättringsområden. Det tror

jag är en väldigt klok investering.

PRODUKTIVITETSPENG

Örjans och Marias fokus ligger i att ständigt utveckla och

förfina den befintliga verksamheten. Just nu finns inte några

direkta planer på att bygga ut med fler stallplatser. Maria jobbar

tillsammans med en anställd för att utveckla bättre lösningar

i stallet för smågrisar och för att förbättra nyckeltalen. Om

en besättning har en produktivitet mellan 25,5–25,8 grisar per

årssugga får man fem kronor per smågris i produktivitets­

peng från slakterierna via Svenska Köttföretagen. Om man

har över 28,1 grisar eller mer per årssugga får man 10 kronor.

– Nu handlar det om att förbättra den verksamhet vi har,

säger Maria. Vi ligger på 24 just nu och

planen är att i ett första steg ta oss upp

till 26 grisar per sugga. Vi har mycket

bra tillväxtsiffror men det finns poten­

tial att öka antalet smågris per sugga.

MILJÖ OCH BALANS

Att skapa balans i produktionen och att

minska miljöbelastning och kostnader

för foder och insatsvaror är ett sätt

att tänka som blir allt mer aktuellt,

anser Örjan och Maria. Som exempel

på miljötänkande går gårdens gödsel

till en biogasanläggning i närliggande

Valla där det omvandlas till biogödsel och biogas. Biogödseln

lagras i en egen brunn ute på fälten där det kan pumpas ut

till rätt ställe. Örjan menar att det blir ett vassare gödsel som

dessutom ger betydligt mindre lukt. Ett projekt som har startat

är att lägga solceller på stallens tak för att bli självförsörjande

på el. Flera byggnader ligger i rätt riktning och investeringen

ska löna sig i framtiden.

–Man inser allt mer vikten av att skapa balans och harmoni

i samklang med naturen och med gårdens naturliga flöden.

Det ger både välmående djur, minskade kostnader och miljö­

vänligare produktion, funderar Örjan. Och lyckas man med

det mår vi förstås också bättre själva.

ATT SKAPA BALANS

I PRODUKTIONEN

OCH ATT MINSKA

MILJÖBELASTNING

OCH KOSTNADER FÖR

INSATSVAROR BLIR

ALLT MER AKTUELLT