8 2017
02
HKSCAN AGRI
Örjan och Maria är naturintresserade
och i maj månad bjöds intresserade
grisproducenter in för att se deras anlagda
fågelsjö i de gamla tegelbuktsdammarna
Experimentlustan och nyfikenheten på att testa nya
möjligheter visar sig också genom att Ekeby var en av de första
gårdarna i landet som förra året slutade kastrera kirurgiskt
och gick över till att vaccinera mot galtlukt. Vaccineringen
görs två gånger varav sista gången
sex veckor innan leverans. Örjan och
Maria tycker det fungerar bra och att
arbetet flyter smidigt.
– Två man vaccinerar 140 grisar på
45 minuter, berättar Örjan. Vi har bara
positiva erfarenheter av vaccinering i
stället för traditionell kastrering.
Hans Larsson
somär parets inköpare
på HKScan, vill lyfta fram deras
noggrannhet i att följa uppproduktionen
och alla nyckeltal.
– Jag är alltid trygg i att det som är
planerat stämmer, säger Hans. Jag vet
också att fyra gånger per år tar Örjan och Maria in en råd-
givare från Gård- &Djurhälsan för att tillsammans gå igenom
produktionen och identifiera förbättringsområden. Det tror
jag är en väldigt klok investering.
PRODUKTIVITETSPENG
Örjans och Marias fokus ligger i att ständigt utveckla och
förfina den befintliga verksamheten. Just nu finns inte några
direkta planer på att bygga ut med fler stallplatser. Maria jobbar
tillsammans med en anställd för att utveckla bättre lösningar
i stallet för smågrisar och för att förbättra nyckeltalen. Om
en besättning har en produktivitet mellan 25,5–25,8 grisar per
årssugga får man fem kronor per smågris i produktivitets
peng från slakterierna via Svenska Köttföretagen. Om man
har över 28,1 grisar eller mer per årssugga får man 10 kronor.
– Nu handlar det om att förbättra den verksamhet vi har,
säger Maria. Vi ligger på 24 just nu och
planen är att i ett första steg ta oss upp
till 26 grisar per sugga. Vi har mycket
bra tillväxtsiffror men det finns poten
tial att öka antalet smågris per sugga.
MILJÖ OCH BALANS
Att skapa balans i produktionen och att
minska miljöbelastning och kostnader
för foder och insatsvaror är ett sätt
att tänka som blir allt mer aktuellt,
anser Örjan och Maria. Som exempel
på miljötänkande går gårdens gödsel
till en biogasanläggning i närliggande
Valla där det omvandlas till biogödsel och biogas. Biogödseln
lagras i en egen brunn ute på fälten där det kan pumpas ut
till rätt ställe. Örjan menar att det blir ett vassare gödsel som
dessutom ger betydligt mindre lukt. Ett projekt som har startat
är att lägga solceller på stallens tak för att bli självförsörjande
på el. Flera byggnader ligger i rätt riktning och investeringen
ska löna sig i framtiden.
–Man inser allt mer vikten av att skapa balans och harmoni
i samklang med naturen och med gårdens naturliga flöden.
Det ger både välmående djur, minskade kostnader och miljö
vänligare produktion, funderar Örjan. Och lyckas man med
det mår vi förstås också bättre själva.
ATT SKAPA BALANS
I PRODUKTIONEN
OCH ATT MINSKA
MILJÖBELASTNING
OCH KOSTNADER FÖR
INSATSVAROR BLIR
ALLT MER AKTUELLT