6 2017
02
HKSCAN AGRI
Å
R
E
T
S
G
R
I
S
L
E
V
E
R
A
N
T
Ö
R
2017
EKEBY GÅRD
har en helintegrerad suggbesättning med 330
suggor samt spannmålsodling för eget bruk.
Örjans
farfar
köpte gården 1951. På den tiden var det i huvudsak mjölk
produktion på gården. För drygt 40 år sedan, 1975, startades
den första grisproduktionen på Ekeby.
– Under en tioårsperiod, från det jag tog över gården 1985,
fortsatte jag med uppfödning av slaktgrisar, berättar Örjan.
Men så bestämde
Maria
och jag oss
för att bygga ett suggstall och började
arbeta med integrerad grisproduktion
för vi ville ha kontroll över hela kedjan.
Snart påbörjades en ganska snabb
tillväxtfas i inledningen av 2000-talet.
Paret Lindahl byggde först ett nytt stall
för slaktgrisar med 1 200 platser och
några år senare ytterligare ett i samma
storlek. I samband med detta avveckla
des de äldre stallarna och hela produk
tionen moderniserades och rationaliserades.
– Nu har vi 2 400 slaktgrisplatser och 330 suggplatser,
berättar Maria. Totala årsproduktionen är 7 800 slakt-
grisar. Vi har arbetat med egen rekrytering sedan 2008. Vi
har elva suggrupper om 30 suggor vilket innebär att 30 suggor
grisar var 14:e dag.
TRADITION OCH NYTÄNKANDE
Nyfikenhet och intresse för utveckling av Ekeby har funnits
med sedan farfars tid. Framförallt inom foderområdet har
många olika saker testats och gett nya lärdomar. Att hitta bra
foder som grisarna trivs med och som gör att de växer bra har
alltid varit viktigt på Ekeby. På gården odlas cirka 260 hektar
inklusive arrenden och skötselkontrakt. Allt som odlas
används till grisarnas foder. Grödorna är
vete, korn och åkerbönor. Örjan och
Maria köper in extra åkerbönor för att
täcka proteinbehovet. Ingen soja används
till grisarna på Ekeby.
– För tillfället utfodrar vi med drank
från etanolfabriken i Norrköping, havre
slurry från Biovelop International i
Kimstad och med gränsmjölk från
Kalhäll, säger Örjan. Smågrisarna och
diande suggor får dessutom laxsoppa
som tillverkas av restprodukter från norska laxodlingar. Min
far var tidig med att bland annat testa öljäst och bröd som
foder. Det gäller att hitta foder som grisarna tycker om, som
inte ger några störningar hos djuren och som har rätt pris. Det
vi bjuder på nu är mycket uppskattat av grisarna, det märks
tydligt, förklarar Örjan.
VI BÖRJADE
MED INTEGRERAD
GRISPRODUKTION FÖR
VI VILLE HA KONTROLL
ÖVER HELA KEDJAN
PÅ EKEBY FÅR GRISARNA
HAVRESLURRY OCH LAXSOPPA
TEXT
: NILS JIRSELL,
FOTO:
HANS BJÖRLING OCH LOUISA JIRSELL
Hos Örjan och Maria Lindahl på gården Ekeby i Valla föds grisarna upp på
laxsoppa och andra godsaker som grisarna tycker smakar riktigt gott samtidigt
som foderkostnaderna minskas. Intresset för att testa alternativa foder fanns
redan på åttiotalet då Örjans far drev gården.