Table of Contents Table of Contents
Previous Page  6 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 32 Next Page
Page Background

6 2017

02

HKSCAN AGRI

Å

R

E

T

S

G

R

I

S

L

E

V

E

R

A

N

T

Ö

R

2017

EKEBY GÅRD

har en helintegrerad suggbesättning med 330

suggor samt spannmålsodling för eget bruk.

Örjans

farfar

köpte gården 1951. På den tiden var det i huvudsak mjölk­

produktion på gården. För drygt 40 år sedan, 1975, startades

den första grisproduktionen på Ekeby.

– Under en tioårsperiod, från det jag tog över gården 1985,

fortsatte jag med uppfödning av slaktgrisar, berättar Örjan.

Men så bestämde

Maria

och jag oss

för att bygga ett suggstall och började

arbeta med integrerad grisproduktion

för vi ville ha kontroll över hela kedjan.

Snart påbörjades en ganska snabb

tillväxtfas i inledningen av 2000-talet.

Paret Lindahl byggde först ett nytt stall

för slaktgrisar med 1 200 platser och

några år senare ytterligare ett i samma

storlek. I samband med detta avveckla­

des de äldre stallarna och hela produk­

tionen moderniserades och rationaliserades.

– Nu har vi 2 400 slaktgrisplatser och 330 suggplatser,

berättar Maria. Totala årsproduktionen är 7 800 slakt-

grisar. Vi har arbetat med egen rekrytering sedan 2008. Vi

har elva suggrupper om 30 suggor vilket innebär att 30 suggor

grisar var 14:e dag.

TRADITION OCH NYTÄNKANDE

Nyfikenhet och intresse för utveckling av Ekeby har funnits

med sedan farfars tid. Framförallt inom foderområdet har

många olika saker testats och gett nya lärdomar. Att hitta bra

foder som grisarna trivs med och som gör att de växer bra har

alltid varit viktigt på Ekeby. På gården odlas cirka 260 hektar

inklusive arrenden och skötselkontrakt. Allt som odlas

används till grisarnas foder. Grödorna är

vete, korn och åkerbönor. Örjan och

Maria köper in extra åkerbönor för att

täcka proteinbehovet. Ingen soja används

till grisarna på Ekeby.

– För tillfället utfodrar vi med drank

från etanolfabriken i Norrköping, havre­

slurry från Biovelop International i

Kimstad och med gränsmjölk från

Kalhäll, säger Örjan. Smågrisarna och

diande suggor får dessutom laxsoppa

som tillverkas av restprodukter från norska laxodlingar. Min

far var tidig med att bland annat testa öljäst och bröd som

foder. Det gäller att hitta foder som grisarna tycker om, som

inte ger några störningar hos djuren och som har rätt pris. Det

vi bjuder på nu är mycket uppskattat av grisarna, det märks

tydligt, förklarar Örjan.

VI BÖRJADE

MED INTEGRERAD

GRISPRODUKTION FÖR

VI VILLE HA KONTROLL

ÖVER HELA KEDJAN

PÅ EKEBY FÅR GRISARNA

HAVRESLURRY OCH LAXSOPPA

TEXT

: NILS JIRSELL,

FOTO:

HANS BJÖRLING OCH LOUISA JIRSELL

Hos Örjan och Maria Lindahl på gården Ekeby i Valla föds grisarna upp på

laxsoppa och andra godsaker som grisarna tycker smakar riktigt gott samtidigt

som foderkostnaderna minskas. Intresset för att testa alternativa foder fanns

redan på åttiotalet då Örjans far drev gården.