MODERN TEKNIK
KOMMER ATT VARA
BETYDELSEFULL
I FRAMTIDENS
LANTBRUK
Stora förväntningar
på miljö i lantbruket
ATT ARBETA MED ATT MINSKA PÅVERKAN PÅ VÅR MILJÖ
har aldrig varit så efterfrågat som idag, både från
våra kunder, våra konsumenter, våra medarbetare
och samhället i stort. Parisavtalet har godkänts och
Sverige håller på att anta en klimatlag som innebär
att vi inte ska ha några nettoutsläpp av klimatgaser
till atmosfären år 2045. Samtidigt ska vi uppnå våra
miljömål om bland annat biologisk mångfald.
För att klara våra klimatmål ser forskarna att den
gröna sektorn, skogs- och jordbruket, måste bli en
gigantisk kolsänka (mer kol ska lagras i marken än
den mängd växthusgaser som släpps ut), detta från
att vara en stor källa till växthusgaser. Utmaningarna
kommer att vara betydande men genom teknik och
nya innovationer kommer vi att skapa nya möjligheter.
RESURSEFFEKTIVITET OCH RIKT ODLINGSLANDSKAP
När jag arbetar med miljöfrågor på HKScan handlar det mesta om att
vara resurseffektiv, använda mindre vatten, mindre energi och mindre
insatsmaterial. Jag vågar påstå att alla de åtgärderna är direkt lönsamma
för oss som företag, använder vi mindre så kostar det mindre. Samma arbete
och besparingspotential ser jag hos våra producenter, många arbetar med
energieffektivisering i stallar, sparsammare körsätt i traktorer samt mindre
användning av insatsmaterial. En utveckling som gått framåt under lång tid
men där det fortfarande finns mycket att göra.
Underhåll av våra naturbetesmarker och slåtterängar är en förutsättning
för att vi ska bevara vår biologiska mångfald. Sprutfria kantzoner, blomster
bäddar och rika vattenområden har också betydelse för att vi ska få behålla
de ekosystemtjänster som en biologisk mångfald innebär. Här har lantbruket
en avgörande roll för att Sverige ska ha en hög biodiversitet.
MODERN TEKNIK EN DEL AV LÖSNINGEN
Modern teknik som GPS och N-sensor minskar användningen av kväve,
bekämpningsmedel och drivmedel samtidigt som gården får en bättre skörd.
Och det är teknik som måste vara lösningen på sista raden för att jordbruket
ska bli en kolsänka. Den kolinlagring som kan göras på naturlig väg i våra
marker kommer inte att räcka, även om det kommer att vara en del av
lösningen.
Det som måste till är en utveckling av BECCS (Bio-Energy Carbon Capture
and Storage), på så sätt kan vi ta koldioxid från atmosfären och lagra den i
underjorden. Däri kan du som producent ha en betydande roll i framtiden,
likväl som vi tillsammans gör vårt yttersta för att minska miljöpåverkan och
utvecklar de miljövärden vi har idag, från gård till bord.
HUR DU KAN BIDRA
Om du som producent är intresserad av att lära dig mer om hur du kan skapa
miljövärden och minska miljöpåverkan vill jag tipsa om Greppa Näringen,
genom dem kan man få kostnadsfri rådgivning. Jag vill också passa på att slå
ett slag för HKScans miljöpris, fundera på hur du bidrar till miljöutveckling
och skicka in ditt bidrag till nästa års utnämning, mer info kommer i höst.
TEXT:
VERA SÖDERBERG,
FOTO:
NILS JIRSELL OCH HKSCAN
Vera Söderbeg
ansvarar för
miljö- och
hållbarhetsfrågor
på HKScan