Table of Contents Table of Contents
Previous Page  26 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 26 / 32 Next Page
Page Background

26 2016

03

HKSCAN AGRI

TEXT:

CAMILLA ERLANDSSON,

FOTO:

HKSCAN

HKScan tar taktpinnen

HKScan har sedan flera år sett Almedalen som en självklar arena för att vårda och bygga

sitt varumärke. Det är här i relevanta möten med beslutsfattare, lobbyister, journalister

och bloggare som förståelse kan skapas och myter avlivas.

I FJOL DEBUTERADE

HKScan som semi­

nariehållare i Almedalen med temat ”Det

svenska grisköttet – en nischprodukt

eller exportmöjlighet”. En satsning

som gav effekter i opinionen kring

Sveriges möjligheter som exportland

av griskött till Kina. I år bjöd HKScan

återigen in intresserade till ett semi­

narium, denna gång med temat ”En

klimatsmart framtid för svenskt kött

– så kan vi fixa Biffen!” med syfte att

lyfta möjligheterna och nyttan med det

svenska nötkött och dess klimatpåver­

kan.

Sara Hoff

, kommunikationsdirektör på

HKScan Sweden, var på plats.

– Som ett seriöst och ansvarstagande företag är det

vår uppgift att skapa förståelse för hur vi, tillsammans med

politiker och andra beslutsfattare, på bästa sätt kan möta

de klimatutmaningar vår verksamhet står inför. Det är

viktigt att vi kan ge perspektiv till den debatt som råder

rörande kött och klimat både ur ett produktions- och

konsumtionshänseende.

I Sverige måste vi, i enlighet med de svenska klimatmålen,

minska våra totala utsläpp av koldioxid

betydligt de kommande åren. Av de

10 ton vi släpper ut per person idag, är

ca 7 procent från kött (kyckling, gris,

lamm och nöt). Övriga 93 procent

är från mat, transporter, boende

och shopping. Hur vi lever och alla

shoppingval vi gör påverkar mycket.

Alla har ett ansvar.

Djuruppfödning anklagas ofta

för att vara den stora klimatboven.

I själva verket är det, enligt Natur­

vårdsverket, klimatgaser från fossil

energianvändning som dominerar både

inom Sverige och globalt. De orsakar ca 80 %

av de svenska utsläppen. Svenskt jordbruk står för 13 %

(metan och lustgas) och resterande 7 % kommer från

sopor, industri och uppvärmning.

Sara menar att det ligger i allas intresse att vi även förstår

nyttanmednötdjur i Sverige. Att faktiskt belysa att de svenska

miljömålen om klimatneutralitet inte kan uppnås om vi

inte har svensk djurproduktion. Det gäller framför allt våra

450000 hektar naturbetesmarker.

PÅ BLOGGEN

www.framtidenskott.se

ser du hela HKScans

seminarium i Almedalen.

Här kan du, tillsammans

med våra konsumenter,

politiker och andra

beslutsfattare, hitta

intressant fakta om

köttproduktion samt delta

i dialogen om hur vi hela

tiden kan förbättra den

svenska köttproduktionen

för att ligga i framkant.

”Framtidens Kött” kan du

även följa på Facebook

och Instagram.