Table of Contents Table of Contents
Previous Page  29 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 29 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

03

2016 29

Per Fahrman

Affärschef

HKScan Sweden

TEXT:

NILS JIRSELL,

FOTO:

INFAB OCH HKSCAN

NYA SÄTT ATT

HANDLA LIVSMEDEL

Kassar med mat och andra livsmedelsinköp via e-handel står idag för cirka

1,4 procent av de totala livsmedelsinköpen. Med en ökningstakt kring 40 %

per år kommer en allt större del av handeln att flytta från traditionella butiker

till handel på helt nya sätt. Vi är troligtvis mitt uppe i den största omvandlingen

av dagligvaruhandeln sedan självbetjäningen infördes på 50-talet.

PER FAHRMAN

HKScan Sweden är

chef för fria kedjor och

är den person på före­

taget som ansvarar för

bevakning och bearbet­

ning av de kunder som

verkar inom e-handel

och matkassar.

–Det finns för närva­

rande två dominerande

typer av handel inom

detta område, berättar

Per. Dels är det ”färdig­

komponerade mat­

kassar” typ Linas och dels är det ”lösplockkassar”

där Mathem är en av de dominerande aktörerna.

Totalt säljs det cirka 150000 till 200000 kassar per

vecka. Organisationen Svensk Digital Mathandel

har gjort en omfattande undersökning som tyder

på att vi bara är i början av en stor förändring av

svenskarnas köpvanor.

I Storbritannien står försäljningen av livsmedel

på nätet för cirka 5 procent av den totala livsmed­

elsförsäljningen och är därmed det land som

har kommit längst inom livsmedel på nätet. Den

svenska marknaden för livsmedelshandel på nätet

ligger på en lägre nivåmen växer i ett rasande tempo.

KONSUMENTMOGNAD

En tröskel har varit, och är fortfarande, att få kon­

sumenter att prova på att handla livsmedel på

nätet. Undersökningar visar att har du en gång pro­

vat är chansen stor att du fortsätter. Trenden pekar

påverkan på livsmedelsleverantörernas sätt att

arbeta.

– Vi bedömer att det via e-handel och ”kassar”

kommer att behövas cirka 2 000 ton kött per år

bara den närmsta tiden, berättar Per. Vi har redan

anpassat vårt sätt att arbeta med både produktut­

veckling och försäljning för att vara med på den

nya marknaden. Till exempel har vi investerat i

maskiner som gör det möjligt att packa kött i exakt­

vikt och just nu håller vi på med en översyn av hur

vi bäst organiserar oss inom företaget för att på

bästa sätt möta handelns krav i framtiden – vare sig

det gäller traditionell handel eller e-handel.

UTMANINGAR FÖR

E-HANDELSBOLAGEN

De konsumenter som har börjat handla via nätet är

nöjda och rekommenderar det ofta för sina vänner.

Svårigheterna ochutmaningarna för företagen i bran­

schen är att lösa logistik och ekonomi. Få tjänar idag

pengar på sina koncept ochmånga konsumenter har

svårt att ta emot hemkörda varor på ett säkert och

smidigt sätt.

– Det pågår mycket utveckling av lösningar för

att komma runt dessa problem, säger Per. I vissa

fastigheter bygger man kylfack i entrén och det

finns företag som inreder kylförvaring på arbets­

platsen för sina anställda. Det finns till och med

funderingar på lösningar med digitala lås så att

varorna kan levereras ända hem i kylskåpet hos

konsumenterna. Det är ingen tvekan om att vi har

spännande år framför oss och att det är viktigt att vi

på HKScan noga följer utvecklingen och anpassar

oss snabbt när branschen förändras, avslutar Per.

mot att en allt större andel konsumenter provar på att

handlamat på nätet, vilket gör att försäljningen, som

det ser ut, kommer att fortsätta öka.

– Ständigt kommer fler aktörer in på e-handels­

marknaden. Ofta helt nya aktörer som inte tidigare

varit i branschen samtidigt som de stora kedjorna

gör allt för att inte släppa några andelar ifrån sig,

berättar Per. En viktig orsak till ökningen är att hela

61 % av konsumenterna inte tycker att det tillför

dem något att handla i en traditionell butik. Däre­

mot ser de fördelar i att det är bekvämt och att det

sparar tid att handla via nätet.

Somvanligt när det gäller digital utveckling är det

de yngre hushållen som tar täten. Bland personer i

åldern 18–35 år har över 40 % handlat livsmedel på

nätet någon gång.

DIGITALISERINGEN ÖKAR

En ökad generell digitalisering med bland annat

tillgång till snabba fibernät kommer också att

göra att försäljningen på nätet ökar. Den tekniska

utvecklingen går allt snabbare och vi kommer att

få se nya lösningar i detaljhandeln som driver på

konsumtionen via nätet samt förenklar för kon­

sumenterna. Exempel på detta skulle kunna vara

intelligenta kylskåp som säger till om vad som

behöver köpas in, möjlighet till kylförvaring i

anslutning till bostäder eller arbetsplatser och

utveckling av automatiska beställningar innan

kunderna ens själva vet om behovet.

INVERKAN PÅ HKSCAN

En så stor och snabb förändring av livs‑

medelsbranschen får naturligtvis också stor