Table of Contents Table of Contents
Previous Page  27 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 27 / 32 Next Page
Page Background

Även i år bjöd HKScan in intresserade

till ett seminarium i Almedalen. Denna

gång med temat ”En klimatsmart framtid

för svenskt kött – så kan vi fixa Biffen!”

Nötköttsproduktionen beskrivs ofta som

den främsta miljöboven. Men det vill

Svenskt Kött ändra på, bland annat genom

en ny rapport om nötkött & klimat som

presenterades vid HKScans seminarium i

Almedalen i somras.

Köttproduktionen står för

cirka femton procent av

världens totala utsläpp

av växthusgaser. Ett

faktum som lett till

en ensidig debatt

där konsumtionen

av framför allt nötkött

kopplas ihop med

stora klimatavtryck.

– Jag och många med

mig är övertygade om det

svenska nötköttets framtid,

men det är nästan uteslutande

aktörer som av olika anledningar är emot nötkött

som hörs i debatten, säger

Elisabeth Qvarford

,

VD Svenskt Kött.

Hon berättar att Svenskt Kött nu tagit fram ett

faktabaserat underlag som de vill sprida till de

svenska nötköttsproducenterna men även till andra

intressenter i samhällsdebatten.

– Vi ser rapporten som ett redskap för att kunna

återge saklig fakta om svensk nötköttsproduktion

men även visa nyttan med den verksamhet som

bedrivs i Sverige. Svenska nötköttsproducenter

ska vara mycket stolta över vad de gör, säger hon.

Det är viktigt att vi backar ett steg och ser klimat­

frågan ur ett helhetsperspektiv. Annars är risken att

livsmedelsfrågan blir ett alibi för att inte behöva

dra ner på annat som påverkar klimatet, som ökat

bilåkande och flygresor utrikes.

Andra bärande argument för det svenska nötköttet

är att nötkreatur är ryggraden i det svenska lantbruket

och samtidigt som antalet svenska nötkreatur minskar

ökar antalet globalt.

I rapporten lyfter Svenskt Kött

också det faktum att hela sjuttio

procent av klimatavtrycket

från den svenska livsmedels­

konsumtionen idag ligger

utanför Sveriges gränser.

Något som talar för att

vi i Sverige borde ha fler

nötkreatur och exportera

vårt nötkött, eftersom

vår produktion är bättre

för klimatet, istället för

fortsätta öka importen

av mer klimatbelastat

nötkött.

DJURUPPFÖDNING

ANKLAGAS OFTA

FÖR ATT VARA

DEN STORA

KLIMATBOVEN

FAKTABASERAD RAPPORT VISAR

NYTTAN MED SVENSKT NÖTKÖTT

Svenska betande kor bidrar till

vår biologiska mångfald. Det inne-

bär inte bara vackra öppna landskap.

Olika växter och insekter bidrar med

ekosystemtjänster och är grunden

till nutida och framtida medicinsk

forskning – vår framtida överlevnad.

Vallproduktion till djurfoder binder

kol från luften, i marken, vilket är en

positiv effekt på klimatet.

– Genomdeltagande i Almedalen

ville HKScan i år initiera en dialog om hur vi i framtiden får

en ännu mer klimatsmart nötköttsproduktion. Något som

kräver ansvarstagande både från producenter och företag,

men också rätt förutsättningar från våra politiker och forskare.

Svenskt nötkött har stor potential och gör viktig miljönytta

i Sverige. Det måste vi alla ta tillvara.