Även i år bjöd HKScan in intresserade
till ett seminarium i Almedalen. Denna
gång med temat ”En klimatsmart framtid
för svenskt kött – så kan vi fixa Biffen!”
Nötköttsproduktionen beskrivs ofta som
den främsta miljöboven. Men det vill
Svenskt Kött ändra på, bland annat genom
en ny rapport om nötkött & klimat som
presenterades vid HKScans seminarium i
Almedalen i somras.
Köttproduktionen står för
cirka femton procent av
världens totala utsläpp
av växthusgaser. Ett
faktum som lett till
en ensidig debatt
där konsumtionen
av framför allt nötkött
kopplas ihop med
stora klimatavtryck.
– Jag och många med
mig är övertygade om det
svenska nötköttets framtid,
men det är nästan uteslutande
aktörer som av olika anledningar är emot nötkött
som hörs i debatten, säger
Elisabeth Qvarford
,
VD Svenskt Kött.
Hon berättar att Svenskt Kött nu tagit fram ett
faktabaserat underlag som de vill sprida till de
svenska nötköttsproducenterna men även till andra
intressenter i samhällsdebatten.
– Vi ser rapporten som ett redskap för att kunna
återge saklig fakta om svensk nötköttsproduktion
men även visa nyttan med den verksamhet som
bedrivs i Sverige. Svenska nötköttsproducenter
ska vara mycket stolta över vad de gör, säger hon.
Det är viktigt att vi backar ett steg och ser klimat
frågan ur ett helhetsperspektiv. Annars är risken att
livsmedelsfrågan blir ett alibi för att inte behöva
dra ner på annat som påverkar klimatet, som ökat
bilåkande och flygresor utrikes.
Andra bärande argument för det svenska nötköttet
är att nötkreatur är ryggraden i det svenska lantbruket
och samtidigt som antalet svenska nötkreatur minskar
ökar antalet globalt.
I rapporten lyfter Svenskt Kött
också det faktum att hela sjuttio
procent av klimatavtrycket
från den svenska livsmedels
konsumtionen idag ligger
utanför Sveriges gränser.
Något som talar för att
vi i Sverige borde ha fler
nötkreatur och exportera
vårt nötkött, eftersom
vår produktion är bättre
för klimatet, istället för
fortsätta öka importen
av mer klimatbelastat
nötkött.
DJURUPPFÖDNING
ANKLAGAS OFTA
FÖR ATT VARA
DEN STORA
KLIMATBOVEN
FAKTABASERAD RAPPORT VISAR
NYTTAN MED SVENSKT NÖTKÖTT
Svenska betande kor bidrar till
vår biologiska mångfald. Det inne-
bär inte bara vackra öppna landskap.
Olika växter och insekter bidrar med
ekosystemtjänster och är grunden
till nutida och framtida medicinsk
forskning – vår framtida överlevnad.
Vallproduktion till djurfoder binder
kol från luften, i marken, vilket är en
positiv effekt på klimatet.
– Genomdeltagande i Almedalen
ville HKScan i år initiera en dialog om hur vi i framtiden får
en ännu mer klimatsmart nötköttsproduktion. Något som
kräver ansvarstagande både från producenter och företag,
men också rätt förutsättningar från våra politiker och forskare.
Svenskt nötkött har stor potential och gör viktig miljönytta
i Sverige. Det måste vi alla ta tillvara.