HKSCAN AGRI
03
2016 23
EN TÄT OCH ÖPPEN KOMMUNIKATION
mellan Säljavdel-
ningen, Supply Chain och HKScan Agri är tillsammans
med en bra prognos direkt avgörande för att få balans
mellan tillgång och efterfrågan, och därmed skapa
lönsamhet i hela värdekedjan.
– Vi har en tydlig värdekedja som i teorin är rätt
enkel. Vi styr processen utifrån försäljningen som talar
om vad som behövs för att tillfredsställa marknadens
behov, hur mycket djur vi behöver per djurslag och
vad vi eventuellt måste komplettera med externa
inköp, förklarar
Torbjörn Lithell
, Inköpsdirektör djur.
KUNDERNAS BEHOV STYR
Men i praktiken är det mer komplicerat. Kundernas
behov växlar efter årstiden, liksom vädret som i högsta
grad påverkar försäljningen. Dess
utom ska hänsyn tas till ett antal
olika koncept som exempelvis
KRAV, Omsorgsfullt utvalt och
Rapsgris. Men framförallt ska hela
tiden tillgången balanseras med
efterfrågan och det är något HKScan
har blivit allt bättre på.
– Ja, processerna är väl inarbetade
idag, så de negativa överraskningarna
som vi kan råka ut för blir allt färre.
Mycket tack vare vår täta dialog och
inte minst de forum som finns. Våra
så kallade köttbalansmöten som vi
på HKScan Agri har tillsammans
med Supply Chain och Säljavdelningen varje vecka.
Vi försöker lösa eventuellt uppkomna problem. Utöver
detta forum har vi också många operativa möten för
långsiktig planering, säger Torbjörn.
Inflödet av djur är grunden i planeringsarbetet och
en ihållande bristsituation påverkar också de prognoser
som ligger till grund och kan bli till utmaningar i kött-
balansen. Men Torbjörn menar att primärproduktionen
är medveten om behovet av en jämn tillförsel.
– Idag vill jag säga att leverantörerna har full förståelse
för den här problematiken och är väl införstådda med
att vi måste hålla uppe vår servicegrad. Det är ju också
något som vi ständigt återkommer till när vi är träffas
på olika möten och mässor. Men det finns fortfarande
saker att förbättra, framförallt på nötsidan. För gris ser
produktionscykeln annorlunda ut, där är flödet jämnare
och lättare att förutse. Det finns en tradition att spara på
nötdjur och vänta på bättre betalning. Grisar kan man
hålla på ett par extra veckor men inte mer. Men vi har
bra incitament för att få in leveranser när vi vill ha dem,
menar Torbjörn.
HELHETEN VIKTIG
Planeringsarbetet sköts till stora delar av Supply Chain
-avdelningen som balanseras Säljavdelningens behov
med tillförseln av inköpta djur.
– Det viktigt är att vi har en lång horisont i vårt
prognosarbete och att vi blickar framåt både ett eller
två år och försöker förstå vad vi vill åstadkomma längre
fram, förklarar
Tomas Stefenson
, Supply Chain direktör.
Det interna arbetet handlar mycket om att förmedla
siffror och ha avstämningsmöten och hela tiden gå till-
baka och justera efter den dagsaktuella situationen.
– Vi ska knyta ihop värdekedjan genom att dela infor-
mation och låta den efterfrågan som finns få verkan
bakåt i kedjan. Kundefterfrågan omvandlas till principer
som är vettiga för inköp av djur, menar Tomas som
betonar att man hela tiden ska återkomma till grund-
planen, att få en så optimal affär som möjligt ur alla
aspekter.
– Exempelvis, om det uppstår en brist på charkråvara
är det naturliga att köpa mer grisar. Men vad får det i så
fall för effekt på den totala affären? Långsiktigt måste
vår affär få en anatomisk lönsamhet
och vi måste hela tiden säkerställa
att alla delar ska vara någorlunda
lönsamma. För i grund och botten
handlar det om att skapa värde och
tillväxt i hela kedjan för alla aktörer,
säger Tomas.
KUNDDIALOGEN VIKTIG
Petra Blomberg
, Försäljnings
direktör, är också övertygad om
att det samarbete vi nu etablerar
ger oss större möjlighet till ”profi
table growth.”
– Vi arbetar ju med minst tolv veckors framförhåll-
ning när det gäller våra kampanjer och det rimmar
dåligt med anmälningssystemen för slaktdjur. Men
tack vare vår solida grundprognos är vi väl förberedda
och i med att den till stor del bygger på historik är
den användbar också mot kunden när vi tillsammans
planerar kampanjer.
Prognosen hjälper också till när bristsituationer uppstår,
som i sin tur påverkar kommande kampanjer.
– Det är naturligtvis tråkigt att lämna negativa besked
till kunderna om kommande leveranser som inte mot-
svarar förväntningarna. Ibland kan vi erbjuda kunden att
byta till en annan kampanjvara. Cirka 40 procent av kött-
försäljningen är kampanjrelaterad och den är viktig för
att driva trafik till butik, så kan vi hitta en annan artikel
att sälja hjälper det kunden. Vi har till exempel fått bra
feedback från kunderna för vår hantering av nötbristen
under våren, att vi kunde hitta ersättningsvaror och att vi
i tid kunde berätta vad vi hade att leverera, säger Petra.
Kunderna har också visat mer förståelse för de sväng-
ningar som finns inom primärproduktionen.
– Kunderna är idag väldigt pålästa därför behöver de
inte delges någon grundfakta om varför bristsituationer
uppstår. Efter griskrisen och de debatter som följde har
de blivit betydligt mer medvetna och arbetar mer aktivt
med frågan. Och här har vi en viktig roll som affärspartner.
Vi är inte billigast, men vår stabilitet är viktig för det
stora kunderna och den får vi genom ett gediget plane-
ringsarbete tillsammans, avslutar Petra.
"I GRUND OCH
BOTTEN HANDLAR
DET OM ATT SKAPA
VÄRDE OCH TILLVÄXT
I HELA KEDJAN FÖR
ALLA AKTÖRER"