6 2016
03
HKSCAN AGRI
JOAKIM VÄXTE UPP
på en gård i Enköping och
Anna
kommer från en gård i sörmländska Björkvik. Båda har långa
utbildningar från SLU; Joakim är lantmästare och Anna är
husdjursagronom. Anna har också erfarenheter från ett års
arbete på DeLaval som gett nyttiga kunskaper inom mjölk
produktion och Joakim har arbetat hemma på föräldragården
många somrar. Anna har, förutom arbetet
på gården, också en anställning en dag i
veckan som avelsrådgivare på Semex.
– Vi satt och slötittade lite på gårdar
som var till salu när vi hittade denna,
berättar Anna. Vi var båda två i slutet
av vår utbildning och vi hade varit till
sammans något år. Det var absolut inte
rätt läge att köpa en gård och en mjölk
gård i Norrland var definitivt inte det vi
sökte men efter ett tag började vi fundera
alltmer – varför inte?
Efter resonemang med olika personer som kunde bidra
med erfarenheter från mjölkproduktion tog tankarna allt mer
form, gården besöktes och verksamheten diskuterades med
säljaren.
– När vi såg gården kändes det rätt med en gång, säger
Joakim och vi beslöt oss för att, ommöjligt, bli mjölkbönder i
Torpshammar. Vi bedömde att gården har fina förutsättningar
även om mjölkproduktion just nu befinner sig i ett tufft läge.
ATT HITTA FINANSIERING
Nu började den stora resan med att lösa finansiering. Många
banker var tveksamma men paret gav sig inte och hittade till
slut en bank som såg möjligheterna och som var villig att
finansiera köpet. Det var för Anna och Joakim en intensiv
period som präglades av ständiga kontakter med myndig
heter och mycket ifyllande av blanketter.
–Det är två parametrar somgör detmöj
ligt att få ihop kalkylen, förklarar Joakim.
Dels är markpriserna här uppe lägre och
dels är bidragsbilden mer fördelaktig
i jämförelse med södra Sverige. Bland
det första vi gjorde, efter tillträdet, var
att utveckla rutiner för att ha god ekono
misk uppföljning. Redan efter tre måna
der gjorde vi ett första bokslut för att se
att kalkylerna höll. Nu, efter ett år, kan
vi konstatera att det vi presenterade för
banken håller, även om det är med hjälp av att vi just vunnit
en femårig upphandling om snöröjning i vinter och att vi
också har lite annan entreprenadverksamhet.
FLERA BEN I VERKSAMHETEN
Gården är på totalt 240 hektar fördelat på 170 hektar växt
odling och vall samt 70 hektar skog. De 170 korna mjölkas
med hjälp av tre Lely-robotar.
NÄR VI SÅG
GÅRDEN KÄNDES
DET RÄTT MED
EN GÅNG
DE VÅGADE SATSA
PÅ SIN DRÖM
TEXT OCH FOTO
: NILS JIRSELL
Under ett år har det unga paret drivit en mjölkgård med
170 mjölkande kor i Torpshammar utanför Sundsvall. De vågade ta steget
och gjorde verklighet av drömmen – att tillsammans driva en egen gård.