Table of Contents Table of Contents
Previous Page  6 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 32 Next Page
Page Background

6 2016

03

HKSCAN AGRI

JOAKIM VÄXTE UPP

på en gård i Enköping och

Anna

kommer från en gård i sörmländska Björkvik. Båda har långa

utbildningar från SLU; Joakim är lantmästare och Anna är

husdjursagronom. Anna har också erfarenheter från ett års

arbete på DeLaval som gett nyttiga kunskaper inom mjölk­

produktion och Joakim har arbetat hemma på föräldragården

många somrar. Anna har, förutom arbetet

på gården, också en anställning en dag i

veckan som avelsrådgivare på Semex.

– Vi satt och slötittade lite på gårdar

som var till salu när vi hittade denna,

berättar Anna. Vi var båda två i slutet

av vår utbildning och vi hade varit till­

sammans något år. Det var absolut inte

rätt läge att köpa en gård och en mjölk­

gård i Norrland var definitivt inte det vi

sökte men efter ett tag började vi fundera

alltmer – varför inte?

Efter resonemang med olika personer som kunde bidra

med erfarenheter från mjölkproduktion tog tankarna allt mer

form, gården besöktes och verksamheten diskuterades med

säljaren.

– När vi såg gården kändes det rätt med en gång, säger​

Joakim och vi beslöt oss för att, ommöjligt, bli mjölkbönder i

Torpshammar. Vi bedömde att gården har fina förutsättningar

även om mjölkproduktion just nu befinner sig i ett tufft läge.

ATT HITTA FINANSIERING

Nu började den stora resan med att lösa finansiering. Många

banker var tveksamma men paret gav sig inte och hittade till

slut en bank som såg möjligheterna och som var villig att

finansiera köpet. Det var för Anna och Joakim en intensiv

period som präglades av ständiga kontakter med myndig­

heter och mycket ifyllande av blanketter.

–Det är två parametrar somgör detmöj­

ligt att få ihop kalkylen, förklarar Joakim.

Dels är markpriserna här uppe lägre och

dels är bidragsbilden mer fördelaktig

i jämförelse med södra Sverige. Bland

det första vi gjorde, efter tillträdet, var

att utveckla rutiner för att ha god ekono­

misk uppföljning. Redan efter tre måna­

der gjorde vi ett första bokslut för att se

att kalkylerna höll. Nu, efter ett år, kan

vi konstatera att det vi presenterade för

banken håller, även om det är med hjälp av att vi just vunnit

en femårig upphandling om snöröjning i vinter och att vi

också har lite annan entreprenadverksamhet.

FLERA BEN I VERKSAMHETEN

Gården är på totalt 240 hektar fördelat på 170 hektar växt­

odling och vall samt 70 hektar skog. De 170 korna mjölkas

med hjälp av tre Lely-robotar.

NÄR VI SÅG

GÅRDEN KÄNDES

DET RÄTT MED

EN GÅNG

DE VÅGADE SATSA

PÅ SIN DRÖM

TEXT OCH FOTO

: NILS JIRSELL

Under ett år har det unga paret drivit en mjölkgård med

170 mjölkande kor i Torpshammar utanför Sundsvall. De vågade ta steget

och gjorde verklighet av drömmen – att tillsammans driva en egen gård.