Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

03

2016 11

Utanför Västerås driver familjen Elander ett välskött företag. Gårdarna som idag

omfattar 250 hektar åker och producerar 8 000 slaktgrisar per år har byggts upp

genom noggrann uppföljning och ständiga investeringar. Genom strukturerat arbete

jobbas tidstjuvar bort i den dagliga verksamheten.

JEANETTE OCH FREDRIK ELANDER

driver gårdarna

Viggby och Äs, som båda ligger strax utanför Västerås.

Gården Äs ägs av Uppsala universitets akademiförvaltning

och har arrenderats av Fredriks släkt i 13 generationer. Den

andra gården, Viggby, köptes av Fredriks föräldrar 1986.

Paret Elander delar på ansvaret, där Fredrik fokuserar på

växtodlingen och Jeanette tar hand om den integrerade gris­

produktionen. Fredrik och Jeanette var unga, endast 22 och

23 år när de började med grisproduktionen. Förutom att få tre

barn har de också på kort tid lyckats att bygga upp en omfat­

tande och välskött grisproduktion.

Jeanette har under flera år varit aktiv i olika bransch­

organisationer och hon har aktivt arbetat för förbättringar

för grisproducenter i Sverige, men har nu släppt de flesta

ideella uppdragen för att kunna fokuserar på att driva gris­

produktionen så effektivt och bra som möjligt.

– Vi började med grisproduktion 1992 som satellit till

Mycklinge suggring, berättar Jeanette. Då hade vi 40 suggor

som gav en omgång smågrisar var 8:e vecka. 1996 byggde

vi ett slaktgrisstall på Viggby och började en integrerad

produktion. Fem år senare byggdes ett nytt suggstall för

40 suggor och 2007 byggdes ytterligare ett nytt stall för inte­

grerad produktion.

Med den senaste investeringen skapades två tillväxtavdel­

ningar och två slaktgrisavdelningar. Produktionen kunde

fördubblas och ligger nu på cirka 8000 slaktgrisar integrerat.

UPPFÖLJNING GER EFFEKTIV PRODUKTION

Gården ingår i en suggring tillsammans med 7 andra gårdar.

Var tredje vecka kommer cirka 40 suggor till Äs vilket är tre

veckor före grisning.

– Jag är nog lite av en nörd, säger Jeanette. Vi är nog inte

så många i världen som älskar Excel. Vi har naturligtvis

WinPig som är ett bra systemmen programmet fungerar inte

fullt ut för vår typ av produktion så jag har byggt upp egna

uppföljningssystem för att få full kontroll över produktionen.

Min målsättning är att ligga bland de 25 % bästa grisgårdarna

i landet mätt på ett snitt av de viktigaste nyckeltalen som till­

växt, köttprocent, antal avvanda och dödlighet.

Arbetet på gården bygger mycket på ”Lean Production”. En av

tankarna i Lean Production är att skapa effektiva rutiner och att

jaga ”tidstjuvar”. Det kan till exempel vara så enkla saker som att

tydligt märka upp var verktyg och redskap ska finnas så att tid

inte ödslas på att leta efter dem. Det gäller att ständigt leta efter

flaskhalsar i produktionen och åtgärda dem betonar Jeanette.

– Jag följer kontinuerligt de viktigaste nyckeltalen och med

hjälp av mina Excelfiler kan jag få fina kurvor och diagram

som gör det enkelt att se avvikelser, berättar Jeanette. Att fylla

upp alla platser är naturligtvis en av de viktigaste variablerna.

Vi har 400 platser i tillväxtstallet och 400 platser i slaktgris­

stallet och de måste alltid utnyttjas fullt ut.

Paret Elander har, tillsammans med 10 andra lantbrukare,

investerat i en gemensam biogasanläggning som byggdes 2015.

TEXT OCH FOTO:

NILS JIRSELL

UPPFÖLJNING

HÖJER PRODUKTIONEN