HKSCAN AGRI
03
2016 11
Utanför Västerås driver familjen Elander ett välskött företag. Gårdarna som idag
omfattar 250 hektar åker och producerar 8 000 slaktgrisar per år har byggts upp
genom noggrann uppföljning och ständiga investeringar. Genom strukturerat arbete
jobbas tidstjuvar bort i den dagliga verksamheten.
JEANETTE OCH FREDRIK ELANDER
driver gårdarna
Viggby och Äs, som båda ligger strax utanför Västerås.
Gården Äs ägs av Uppsala universitets akademiförvaltning
och har arrenderats av Fredriks släkt i 13 generationer. Den
andra gården, Viggby, köptes av Fredriks föräldrar 1986.
Paret Elander delar på ansvaret, där Fredrik fokuserar på
växtodlingen och Jeanette tar hand om den integrerade gris
produktionen. Fredrik och Jeanette var unga, endast 22 och
23 år när de började med grisproduktionen. Förutom att få tre
barn har de också på kort tid lyckats att bygga upp en omfat
tande och välskött grisproduktion.
Jeanette har under flera år varit aktiv i olika bransch
organisationer och hon har aktivt arbetat för förbättringar
för grisproducenter i Sverige, men har nu släppt de flesta
ideella uppdragen för att kunna fokuserar på att driva gris
produktionen så effektivt och bra som möjligt.
– Vi började med grisproduktion 1992 som satellit till
Mycklinge suggring, berättar Jeanette. Då hade vi 40 suggor
som gav en omgång smågrisar var 8:e vecka. 1996 byggde
vi ett slaktgrisstall på Viggby och började en integrerad
produktion. Fem år senare byggdes ett nytt suggstall för
40 suggor och 2007 byggdes ytterligare ett nytt stall för inte
grerad produktion.
Med den senaste investeringen skapades två tillväxtavdel
ningar och två slaktgrisavdelningar. Produktionen kunde
fördubblas och ligger nu på cirka 8000 slaktgrisar integrerat.
UPPFÖLJNING GER EFFEKTIV PRODUKTION
Gården ingår i en suggring tillsammans med 7 andra gårdar.
Var tredje vecka kommer cirka 40 suggor till Äs vilket är tre
veckor före grisning.
– Jag är nog lite av en nörd, säger Jeanette. Vi är nog inte
så många i världen som älskar Excel. Vi har naturligtvis
WinPig som är ett bra systemmen programmet fungerar inte
fullt ut för vår typ av produktion så jag har byggt upp egna
uppföljningssystem för att få full kontroll över produktionen.
Min målsättning är att ligga bland de 25 % bästa grisgårdarna
i landet mätt på ett snitt av de viktigaste nyckeltalen som till
växt, köttprocent, antal avvanda och dödlighet.
Arbetet på gården bygger mycket på ”Lean Production”. En av
tankarna i Lean Production är att skapa effektiva rutiner och att
jaga ”tidstjuvar”. Det kan till exempel vara så enkla saker som att
tydligt märka upp var verktyg och redskap ska finnas så att tid
inte ödslas på att leta efter dem. Det gäller att ständigt leta efter
flaskhalsar i produktionen och åtgärda dem betonar Jeanette.
– Jag följer kontinuerligt de viktigaste nyckeltalen och med
hjälp av mina Excelfiler kan jag få fina kurvor och diagram
som gör det enkelt att se avvikelser, berättar Jeanette. Att fylla
upp alla platser är naturligtvis en av de viktigaste variablerna.
Vi har 400 platser i tillväxtstallet och 400 platser i slaktgris
stallet och de måste alltid utnyttjas fullt ut.
Paret Elander har, tillsammans med 10 andra lantbrukare,
investerat i en gemensam biogasanläggning som byggdes 2015.
TEXT OCH FOTO:
NILS JIRSELL
UPPFÖLJNING
HÖJER PRODUKTIONEN