HKSCAN AGRI
04
2016 13
HKSCAN PRODUCENTTJÄNSTER FÖR ÖKAD LÖNSAMHET
13
I MARS 2016
samordnades organisationerna i Finland
och Sverige och samtidigt inrättades support- och
utvecklingsfunktionen Producenttjänster gris.
Ulla
som är
Kategorichef har ansvar för att utveckla verktyg, tjänster och
rådgivning till HKScans grisföretagare i de båda länderna.
– Totalt är vi nio personer i teamet, berättar Ulla. Tre och
en deltid i Sverige samt fem personer i Finland. Funktionen
har funnits i Finland men är ny i Sverige i denna form.
Teamet är sammansatt så att vi täcker in kompetenser inom
hela produktionskedjan från genetik fram till slakt.
Genomatt samla företagets kompetens inomgrisproduktion
ökar möjligheterna att driva förbättringsprojekt med kraft
och med goda resurser. Erfarenhet och forskningsamlas och
kopplas till konkret verklighet för att utveckla svensk och
finsk produktion. Syftet är att ge HKScans producenter bättre
förutsättningar och bättre lönsamhet samtidigt som våra
grisars unika egenskaper utvecklas och stärker vår position
både i hemländerna och på världsmarknaden.
– Vårt första steg i gruppen var att noga tänka igenom vilka
är de viktigaste fokusområdena, vad vill våra leverantörer ha
hjälp med? Och i förlängningen, vad är viktigt för framtidens
konsumenter, säger Ulla. Vi träffade många leverantörer i
båda länderna och hade givande diskussioner kring behoven
av ökad kompetens och support.
ALLA KRAFTER SAMORDNAS
Ungefär samtidigt som HKScan
omorganiserades och Producent-
tjänster gris skapades föddes också
Svenska Köttföretagen samt Gård-
och Djurhälsan som fick delvis nya
former. Sammantaget har detta
inneburit att det nu finns helt nya
och bättre möjligheter för att samla,
utveckla och implementera kun-
skap inom ett brett område.
DE FÖRSTA PROJEKTEN
HANDLAR OM FODER
Foder står för hälften av kost-
naderna i grisproduktionen så det
var ganska givet att de första större
projekten inriktar sig på att utveckla
bättre foder till grisproduktionen.
– I vårt team har vi bland andra
Anna-Maria Larsson
och
Jan Vugts
som båda är foderexperter med lång erfarenhet,
berättar Ulla. De driver redan flera pilotprojekt inom foder-
utveckling. Vi ser att det finns stor förbättringspotential både
i utvecklingen av själva fodret men också i hur fodret används
i det dagliga arbetet på gården.
Några effekter som redan går att se i pilotstudierna är:
längre livslängd hos suggan, större kullar och bättre tillväxt
hos smågrisarna. Problem och möjligheter är mycket lika i de
båda länderna och det har visat sig att det går bra att ta vara
på och överföra erfarenheter mellan länderna.
MÅNGA OMRÅDEN STÅR PÅ TUR
Vi har också påbörjat projekt inom gyltutveckling, inom
byggnadssystemoch inteminst inomallmän drift där vi söker
efter flaskhalsar eller efter olika effektiviseringsområden. Det
är fascinerande att se hur vi med våra samlade erfarenheter
och kompetenser relativt snabbt kan identifiera och förbättra
produktionen i alla led i den komplexa produktionskedjan.
Och inte minst är det glädjande att se hur stort intresset
för förbättringar är hos våra leverantörer, säger Ulla med
inlevelse.
Ulla betonar också det unika i att HKScan kan garantera
kontrollen i hela produktionskedjan
vilket blir ett allt starkare krav från
konsumenterna. Hon lyfter också
fram det goda och prestigelösa sam-
arbete som har utvecklats mellan
kollegor i Finland och Sverige.
– Vi är bara i början av ett allt rik-
ligare kunskaps- och erfarenhets-
utbyte som kommer att gynna alla
oss som arbetar med djurproduk-
tion, avslutar Ulla.
ULLA KETOLA
Titel:
Kategorichef
Producenttjänster gris
Ålder:
55 år
Familj:
Man och två vuxna
döttrar, Jarmo, Maija och Iida
Tid i företaget:
Började 1984
Intressen:
Båtar, träna på
gymmet samt läsa böcker
Ulla Ketola, som är ansvarig för funktionen Producenttjänster gris på HKScan,
har en agrar utbildning i grunden. Ulla har jobbat på olika positioner inom
HKScan sedan 1984 och därigenom också utökat sina kunskaper inom
grisproduktion. Hennes projekt- och ansvarsområden handlar alla på något
sätt om effektivisering och utveckling av grisproduktion.
TEXT:
NILS JIRSELL,
FOTO:
HKSCAN