Table of Contents Table of Contents
Previous Page  14 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14 / 32 Next Page
Page Background

14 2016

04

HKSCAN AGRI

Följ med till familjen Andrew Moloney som har en välskött besättning med 100 dikor

och en minst lika fin besättning med 350 tackor på gården ”Rathgreedan House”

som ligger cirka 45 minuter väster om Dublin.

GÅRDEN RATHGREEDAN HOUSE

omfattar 100 hektar odlad

mark som ligger samlat runt gården.

Andrew

har brukat gården i

25 år tillsammans med sin fru och tre sönder som nu är utflugna.

Andrew odlar i stort sett enbart gräs, för bete till djuren och

som vallfoder under vinterperioden. Årligen förnyas 10–20% av

arealen med insådd i spannmål. Lamningen sker samlat andra

veckan i mars och då tar Andrew in två extra medhjälpare för

att hinna med att övervaka alla lamningarna. Lammdödligheten

brukar hamna på runt 10%. Andrew förklarar att det vanligaste

är att lamningen sker inne på stall. Några dagar efter lamning är

det lagom att djuren släpps ut på betet. En del av Irlands lamm-

produktion finns uppe i ”hill-areas”, där lammar tackorna i april

och maj och då faller det sig naturligt att den sker ute på betet.

Andrew har lite olika raser i sin besättning. Texel används som

faderras men även en del suffolk. På modersidan trivs Andrew

med en korsningstacka med raserna suffolk och en inhemsk ras

som heter belclare. Tacklammen betäcks första året och lammar

in som ettåringar. Tackorna klipps en gång om året och det brukar

vara i augusti månad. Under perioden november till och med april

tycker Andrew att det är bäst att djuren hålls inne. Han menar att

gräset kan se grönt ut men det innehåller för lite näring och han

vill inte att betena blir söndertrampade.

BETESMANAGEMENT

Gräset är mycket viktigt för irländska nöt- och lammproducen-

ter. Gräset är magiskt grönt och fräscht på Andrews gård trots att

vi är där i slutet av augusti månad. Rathgreedan House använder

ett planerat rotationsbetessystem. Andrew har marken uppdelad

i flera mindre fållor som växelvis kan betas, putsas av, eller tas

som ensilage – allt för att ha så bra gräs som möjligt att erbjuda

till djuren. Andrew har kontakt med rådgivare för att planera

gårdens betes- och gödselsystem.

Vanligtvis betar får och lamm tre till fyra dagar i en fålla och

därefter släpps korna in. Om djuren inte hinner med att beta

ner gräset innan de skall vidare till nästa fålla putsas det av med

maskin. De irländska producenterna har stort kunnande om hur

de skall göra för att hela tiden ha ett grönt, fräscht och smakligt

gräs till betesdjuren. Andrew påpekar vikten av att lammen måste

ha bra bete hela tiden så de ständigt är i viktuppgång, de får inte

stanna upp i tillväxt. Lammen avvänjs från tackorna utifrån hur

gräset presterar. Normalt går det bra att dela tackor och lamm i

slutet av juni till mitten av juli månad.

Lammen börjar oftast bli klara för leverans till slakt under juni

månad. De flesta lammen somAndrew producerar slaktas under

augusti–september. Runt 20% av lammen är för små och behöver

gå kvar som vinterlamm för slutgödning. Det finns direktupp-

köpare av vinterlamm eller så säljs de på någon av de lokala

auktionerna.

UTFODRING

Tackorna scannas och dräktighetsresultatet styr vinterns utfodring.

Normalt ligger resultatet på 1,7–2,0 lamm/tacka. Andrew vill helst

TEXT:

ELISABETH SVENSSON,

FOTO:

ANNA-MARIA LARSSON OCH ELISABETH SVENSSON

GRÄS I FOKUS PÅ IRLAND