14 2016
04
HKSCAN AGRI
Följ med till familjen Andrew Moloney som har en välskött besättning med 100 dikor
och en minst lika fin besättning med 350 tackor på gården ”Rathgreedan House”
som ligger cirka 45 minuter väster om Dublin.
GÅRDEN RATHGREEDAN HOUSE
omfattar 100 hektar odlad
mark som ligger samlat runt gården.
Andrew
har brukat gården i
25 år tillsammans med sin fru och tre sönder som nu är utflugna.
Andrew odlar i stort sett enbart gräs, för bete till djuren och
som vallfoder under vinterperioden. Årligen förnyas 10–20% av
arealen med insådd i spannmål. Lamningen sker samlat andra
veckan i mars och då tar Andrew in två extra medhjälpare för
att hinna med att övervaka alla lamningarna. Lammdödligheten
brukar hamna på runt 10%. Andrew förklarar att det vanligaste
är att lamningen sker inne på stall. Några dagar efter lamning är
det lagom att djuren släpps ut på betet. En del av Irlands lamm-
produktion finns uppe i ”hill-areas”, där lammar tackorna i april
och maj och då faller det sig naturligt att den sker ute på betet.
Andrew har lite olika raser i sin besättning. Texel används som
faderras men även en del suffolk. På modersidan trivs Andrew
med en korsningstacka med raserna suffolk och en inhemsk ras
som heter belclare. Tacklammen betäcks första året och lammar
in som ettåringar. Tackorna klipps en gång om året och det brukar
vara i augusti månad. Under perioden november till och med april
tycker Andrew att det är bäst att djuren hålls inne. Han menar att
gräset kan se grönt ut men det innehåller för lite näring och han
vill inte att betena blir söndertrampade.
BETESMANAGEMENT
Gräset är mycket viktigt för irländska nöt- och lammproducen-
ter. Gräset är magiskt grönt och fräscht på Andrews gård trots att
vi är där i slutet av augusti månad. Rathgreedan House använder
ett planerat rotationsbetessystem. Andrew har marken uppdelad
i flera mindre fållor som växelvis kan betas, putsas av, eller tas
som ensilage – allt för att ha så bra gräs som möjligt att erbjuda
till djuren. Andrew har kontakt med rådgivare för att planera
gårdens betes- och gödselsystem.
Vanligtvis betar får och lamm tre till fyra dagar i en fålla och
därefter släpps korna in. Om djuren inte hinner med att beta
ner gräset innan de skall vidare till nästa fålla putsas det av med
maskin. De irländska producenterna har stort kunnande om hur
de skall göra för att hela tiden ha ett grönt, fräscht och smakligt
gräs till betesdjuren. Andrew påpekar vikten av att lammen måste
ha bra bete hela tiden så de ständigt är i viktuppgång, de får inte
stanna upp i tillväxt. Lammen avvänjs från tackorna utifrån hur
gräset presterar. Normalt går det bra att dela tackor och lamm i
slutet av juni till mitten av juli månad.
Lammen börjar oftast bli klara för leverans till slakt under juni
månad. De flesta lammen somAndrew producerar slaktas under
augusti–september. Runt 20% av lammen är för små och behöver
gå kvar som vinterlamm för slutgödning. Det finns direktupp-
köpare av vinterlamm eller så säljs de på någon av de lokala
auktionerna.
UTFODRING
Tackorna scannas och dräktighetsresultatet styr vinterns utfodring.
Normalt ligger resultatet på 1,7–2,0 lamm/tacka. Andrew vill helst
TEXT:
ELISABETH SVENSSON,
FOTO:
ANNA-MARIA LARSSON OCH ELISABETH SVENSSON
GRÄS I FOKUS PÅ IRLAND