HKSCAN AGRI
04
2016 17
NYSATSNING PÅ SOUS
VIDE-SORTIMENTET
TEXT:
CAMILLA ERLANDSSON,
FOTO:
HKSCAN
En serie produkter som ska tilltala marknaden har identifierats
efter ett givande samarbete mellan produktion, produktutveckling
och Away from Home. Nu satsar HKScan på sitt sous vide-sortiment.
SOUS VIDE ÄR INGET NYTT.
Redan på sjuttio-
talet kunde Scan erbjuda sina kunder ett
sortiment som dock inte har uppdaterats.
Inte förrän nu.
– Vi såg en öppning på marknaden, en
möjlighet att lansera sous vide-produkter
på köttråvara av svenskt ursprung, berättar
Maria Dundeberg
, Marknadschef på Away
from Home på HKScan Sweden.
Produktionschefer och produktutvecklare
har tillsammans sett över alla produkter ur
ett kvalitetsperspektiv. Behovet av att ge
sortimentet en ordentlig ”makeover” blev
tydligt.
Tom Sörensen
, produktutvecklare
för Smörgåsmat, inledde ett omfattande jobb för att
få fram en toppkvalitet utan onödiga tillsatser. Bland
annat uteslöts aromer och socker, och nu finns ett
utmärkt sous vide-sortiment med ett tjugotal uppgra-
derade produkter. Merparten av produkterna är hela
i bit, men även skivade finns.
– Utmaningen låg i att ändra tillverkningsprocesserna.
Nu har vi tagit oss igenom det, massor av lärdomar och
insikter rikare och dessutom förstått vikten av kommu-
nikation i en förändringsprocess så att alla är med på
varför vi gör det vi gör, säger Maria.
KUNNIGA PROJEKTDELTAGARE
Projektet fortsätter nu i en liten grupp med Maria
Dundeberg,
Fredrik Sundström
, Kategorichef,
Tom Sörensen och
Jonas Ekdahl
från produktionen
i Kristianstad. Gruppen inriktar sig på
ytterligare små förändringar och för att
säkerställa produkternas kvalitet. Men
effekterna av förändringarna har redan
kommit. Inbjudna nyckelkunder fick reta
smaklökarna när
Mathias Emilson
, nytill-
trädd Produktutvecklingschef och kock på
Away from Home, lagade till och bjöd på
den nya oxbringan. Mottagandet var
mycket positivt.
– Nu har vår säljkår sous vide-sortimentet
som ett fokusområde för att vi snabbt ska
öka försäljningen och de har gjort ett
fantastiskt bra jobb. Förhoppningsvis ska
detta bidra till att Away from Home och HKScan Sweden
når den tillväxt vi alla eftersträvar, avslutar Maria.
FAKTA SOUS VIDE
Sous vide är en metod för att tillaga mat. Ordet
kommer från franskan och betyder "i vakuum".
Metoden innebär att man tillagar maten under
lång tid och på låg värme i en ångugn eller i en
vakuumförpackning i form av en lufttät plastpåse
som sedan placeras i ett vattenbad. Vattenbadet
har en noga kontrollerad temperatur. Fördelen med
sous vide är att temperaturen, tack vare den låga
temperaturen, blir densamma både på utsidan och
insidan av produkten. Det går alltså att få upp insidans
temperatur utan att utsidan blir överkokt. Resultatet
blir ett mycket saftigt och smakrikt kött.
Maria Dundeberg
Marknadschef