Table of Contents Table of Contents
Previous Page  17 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

04

2016 17

NYSATSNING PÅ SOUS

VIDE-SORTIMENTET

TEXT:

CAMILLA ERLANDSSON,

FOTO:

HKSCAN

En serie produkter som ska tilltala marknaden har identifierats

efter ett givande samarbete mellan produktion, produktutveckling

och Away from Home. Nu satsar HKScan på sitt sous vide-sortiment.

SOUS VIDE ÄR INGET NYTT.

Redan på sjuttio-

talet kunde Scan erbjuda sina kunder ett

sortiment som dock inte har uppdaterats.

Inte förrän nu.

– Vi såg en öppning på marknaden, en

möjlighet att lansera sous vide-produkter

på köttråvara av svenskt ursprung, berättar

Maria Dundeberg

, Marknadschef på Away

from Home på HKScan Sweden.

Produktionschefer och produktutvecklare

har tillsammans sett över alla produkter ur

ett kvalitetsperspektiv. Behovet av att ge

sortimentet en ordentlig ”makeover” blev

tydligt.

Tom Sörensen

, produktutvecklare

för Smörgåsmat, inledde ett omfattande jobb för att

få fram en toppkvalitet utan onödiga tillsatser. Bland

annat uteslöts aromer och socker, och nu finns ett

utmärkt sous vide-sortiment med ett tjugotal uppgra-

derade produkter. Merparten av produkterna är hela

i bit, men även skivade finns.

– Utmaningen låg i att ändra tillverkningsprocesserna.

Nu har vi tagit oss igenom det, massor av lärdomar och

insikter rikare och dessutom förstått vikten av kommu-

nikation i en förändringsprocess så att alla är med på

varför vi gör det vi gör, säger Maria.

KUNNIGA PROJEKTDELTAGARE

Projektet fortsätter nu i en liten grupp med Maria

Dundeberg,

Fredrik Sundström

, Kategorichef,

Tom Sörensen och

Jonas Ekdahl

från produktionen

i Kristianstad. Gruppen inriktar sig på

ytterligare små förändringar och för att

säkerställa produkternas kvalitet. Men

effekterna av förändringarna har redan

kommit. Inbjudna nyckelkunder fick reta

smaklökarna när

Mathias Emilson

, nytill-

trädd Produktutvecklingschef och kock på

Away from Home, lagade till och bjöd på

den nya oxbringan. Mottagandet var

mycket positivt.

– Nu har vår säljkår sous vide-sortimentet

som ett fokusområde för att vi snabbt ska

öka försäljningen och de har gjort ett

fantastiskt bra jobb. Förhoppningsvis ska

detta bidra till att Away from Home och HKScan Sweden

når den tillväxt vi alla eftersträvar, avslutar Maria.

FAKTA SOUS VIDE

Sous vide är en metod för att tillaga mat. Ordet

kommer från franskan och betyder "i vakuum".

Metoden innebär att man tillagar maten under

lång tid och på låg värme i en ångugn eller i en

vakuumförpackning i form av en lufttät plastpåse

som sedan placeras i ett vattenbad. Vattenbadet

har en noga kontrollerad temperatur. Fördelen med

sous vide är att temperaturen, tack vare den låga

temperaturen, blir densamma både på utsidan och

insidan av produkten. Det går alltså att få upp insidans

temperatur utan att utsidan blir överkokt. Resultatet

blir ett mycket saftigt och smakrikt kött.

Maria Dundeberg

Marknadschef