Table of Contents Table of Contents
Previous Page  15 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 15 / 32 Next Page
Page Background

inte ha trillingar eftersom han tycker det blir för mycket jobb med

att stötta lammen och ha extra tillsyn av tackan.

Tackorna får kraftfoder, en blandning av spannmål och soja,

strax innan lamning. Tackor som är dräktiga med ett till två lamm

börjar få sin kraftfodergiva två veckor innan lamning medan de

tackor som är dräktiga med tre lamm ges kraftfoder redan sex

veckor innan lamning.

KÖTT- OCH SKINNMARKNADEN

På Irland säljs lammen antingen direkt till

ett slakteri som här i Sverige eller så säljs

de via auktioner. Trenden går mot färre

auktioner eftersom allt fler producenter före-

drar att sälja direkt till slakterierna.

Slakteriet reglerar sitt inköpsbehov av lamm

genom att ha varierande viktintervall (lägsta

respektive högsta slaktvikt). Om lammen blir

för tunga betalar slakteriet inget för övervikten. Andrew berättar att

normalt är lägsta vikt 19 kg och högsta vikt 22–23 kg. Det finns ett

differentierat behov av lamm på marknaden på Irland. Olika butiks-

kedjor vill ha olika lamm. Efterfrågan ser lite olika ut över säsongen

också. Andrew förklarar att lammen ofta ska ha en lägre vikt i bör-

jan av säsongen, och växlar mot tyngre kroppar längre fram.

Priset följer en säsongskurva som liknar den som vi har i Sverige

men kan ha snabbare dippar och toppar mellan olika veckor. I maj

är priset som högst och när flest lamm kommer till slakt i augusti–

september är priserna som lägst. Under oktober och november

börjar priserna gå uppåt igen. Vid vårt besök i augusti månad

var priset 4,50 euro/kg. Mer än hälften, cirka 70%, av lamm-

köttet som produceras går på export, främst till Storbritannien,

Frankrike men även till Danmark.

Fårköttet exporteras till Storbritannien eller Frankrike och

priset för slakttackor är bra, inte så långt ifrån vad som betalas

för lammen.

Marknaden för skinn och ull har gått ner kraftigt. Ullen säljs

på auktion och ger cirka 1 euro/kg. Skinnen har under goda tider

betalas 12 euro/styck men ligger nu endast på 2 euro/styck.

AVELSPROGRAM OCH HÄLSA

Andrews produktion ingår i ett ”breeding program” som drivs

av Sheep Ireland. Programmet startades för ungefär fem år sedan

och har gjort snabba framsteg genom ett strukturerat program

och insamlande av data. Vi blev imponerade av att programmet

omfattar tydliga målegenskaper både vad gäller moderdjur och

avelsbaggar.

PÅ IRLAND FINNS

KUNSKAPEN

HUR MAN LYCKAS

PRODUCERA LAMM

PÅ ENBART GRÄS

FAKTA IRLÄNDSK PRODUKTION

• Irland har 4,6 miljoner invånare

• 10 % av befolkningen jobbar inom

jordbrukssektorn

• Irland har en yta på 6 miljoner hektar och

på 3,3 miljoner hektar odlas det gräs

• En genomsnittlig gård brukar 32,3 hektar

• Irland har 44 000 lammproducenter

• Medelantal tackor/besättning: 70

• Medelantal kor/besättning: 17

Målet är att validera baggarna genom att skapa släktskap mellan

flera individer och besättningar. Sperma från en bagge används i

minst två till tre olika besättningar och de genetiska framstegen

kan mätas med en ökad säkerhet då miljöpåverkan kan valideras.

Rekryteringsprocenten ligger på 23%. En tacka blir runt fyra år

och fotproblem är den vanligaste utslagsorsaken. Det finns både

fotröta och en ännu mer plågsam sjukdom

som gör att hela hoven trillar av på djuret.

Andrew har investerat och lagt arbete för

att ha en ordentlig, permanent fotbadsanlägg-

ning där djuren flera gånger om året får bada

fötterna i zinksulfat. Andrew köper zinksul-

fat till sin besättning för runt 1 000 euro om

året. Att ha sjuka djur kostar pengar kunde vi

snabbt konstatera och det ger en massa extra

arbete.

Vi blev snabbt inpräntade vid besöket att

avel handlar i mångt och mycket om insamlande av data på

individnivå. När tackorna lammar går de i en egen box och lammen

märks med EID-märken. Registreringar görs kring antal lamm,

vikt, mjölkmängd och själva lamningen betygssätts med siffra

1–5. Tackan blir poängsatt liksom hennes lamm. Lammens vikt

registreras vid 40 dagar och 100 dagar. Lammen scannas för att

mäta muskeldjup.

Avelsindex skapas som berättar om djurens genetiska värde

eller status i form av:

• Overall index

• Replacement index (värdering av tacka–antal lamm,

lammvikt, tillväxt, och upp till 15 andra olika egenskaper)

• Terminal index (värdering av avelsbaggen–tillväxt,

enkel lamning, klassning, fett)

Egenskaperna rankas i en Eurostar-ranking med siffrorna 1–5, där

betyg 5 är bäst.

INSPIRATION MED HEM

Vi som fick möjlighet att besöka Andrew och hans gård var från

HKScan Agri

Anna-Maria Larsson

foderansvarig och

Elisabeth

Svensson

ansvarig för inköp- och producenttjänster lamm samt

Tomas Olsson

som är lammproducent och ingår i HKScans

Leverantörsråd. Det var ett intressant och givande besök och vi

konstaterar att vi har mycket att lära oss när det gäller kunskap

om gräs, bete, betessystem och hur man lyckas med att producera

lamm på enbart gräs. Det var imponerande att höra om deras

avelsprogram som kommer att ge dem goda förutsättningar att

producera jämna lamm av hög kvalitet.

€URO-STAR CATEGORIES

5 Stars: Top 20 %

4 Stars: Top 60–80 %

3 Stars: 40–60 %

2 Stars: Bottom 20–40 %

1 Star: Bottom 20 %

Samma typ av kvalitetssystem som hotellen använder:

5 stjärnor är bäst och 1 stjärna är sämst

KÖP BAGGE MED EURO-STAR-SYSTEMET

Kevin Mc Dermot, Tomas Olsson,

Andrew Moloney och Elisabeth Svensson

utbyter erfarenheter om lammproduktion