HKSCAN AGRI
04
2016 21
DEN TOPPMODERNA
produktionsanläggningen som
byggs i Lakari i Raumo ska ge förutsättningar för att
markant öka exporten. I planeringen har bransch-
experter från koncernens marknadsområden och olika
yrkesgrupper deltagit.
Projekterings- och konstruktionskunnande från alla
länder inom HKScan har kommit väl till pass i projektet.
Under planeringsskedet besökte finska experter pro-
duktionsenheter i Danmark och Sverige. Kontakterna
har varit täta mellan länderna.
– Projektet har gjort det möjligt att inleda ett genuint
samarbete mellan länderna. Den internationella aspekten
bygger på affärsverksamheten, det vill säga på behovet
på marknaden och behovet av tillväxt, säger
Marita
Jaatinen
som leder projektet.
FLER PRODUKTER FÖR EXPORT
Ett viktigt moment i planeringen var att hitta nya
exportmarknader för de nya produkterna. Den
nuvarande anläggningen i Eura exporterar kycklinglår
och kycklingvingar, medan den nya anläggningen i
Raumo kan leverera produkter med högre förädlings-
värde än tidigare. Exportsortimentet kommer att
utvidgas till innanmat och andra styckningsdetaljer
av kyckling som vi hittills inte har kunnat ta tillvara.
Provslakt på den nya anläggningen inleds sommaren
2017. En del av de nya styckningsdelarna går till djur-
foder, men till exempel kycklinglever kan utnyttjas vid
framtagningen av nya produkter. På så sätt blir det
mycket mindre svinn. Projektering av bästa bioteknik-
lösningarna kartlades på HKScans andra kyckling-
anläggningar, det vill säga Vinderup i Danmark och
Tabasalu i Estland.
Kategorichef
Andreas Karlsson
på HKScan Sweden
ser fram emot de nya, högkvalitativa produkter som kan
lanseras till konsumenterna i Sverige tack vare projektet.
– Konkurrensen från de övriga svenska tillverkarna
kommer att vara tuff. Försäljningen av kycklingprodukter
har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. Det innebär
att det är fler konkurrerande produkter som trängs på
hyllorna, eftersom utrymmet i butikerna inte har ökat i
samma proportion. Men våra produkter kommer att
finnas där, det är ett som är säkert, säger Andreas.
DJUPGÅENDE DISKUSSIONER OCH
INTENSIVT INFORMATIONSUTBYTE
De olika marknaderna är inte identiska, och därför
måste all kommunikation vara tydlig och ingående när
det handlar om samarbete mellan flera länder. Inom
Norden har vi skillnader i till exempel förädlingsgraden
av produkterna. I Danmark består produktionen mest
av fryst kött medan marine-
rade färskvaror tillverkar
vi endast i Finland.
– På grund av skillnaderna
mellan marknaderna är
diskussioner a och o i ett
internationellt projekt.
Vi måste tillhandahålla
tillräckligt med informa-
tion om saker och ting
och vara beredda att dela
med oss av information
på båda sidorna. Dessutom
är det viktigt att inse att
den bästa marknadskunskapen oftast finns hos
den lokala organisationen, påminner
Matti Nyfors
som leder kommersialiserings- och produktutveck-
lingsprojekten på HKScan Finland.
Samarbetet med producenterna trappas upp under
slutet av året och från och med början av 2017. Samar-
betsgruppen för Kyckling har länge haft detta projekt
på sin agenda. Projektet diskuterades också med alla
producenter på möten som ordnades i november. Den
nya kycklinganläggningen är också ett viktigt tema på
seminariet för kycklingproducenter i januari. Vi kommer
att diskutera alla förestående förändringar i detalj på
dessa möten.
FÖRSÄLJNINGEN
AVKYCKLING-
PRODUKTER HAR
ÖKAT KRAFTIGT
I SVERIGE DE
SENASTE ÅREN
TEXT:
AINO PAJUKANGAS OCH SAARA SALAJA,
FOTO:
VALTTERI KANTONEN
Kycklinganläggningen
i Raumo skapas tack vare
internationellt samarbete
Projekteringen av HKScans nya kycklinganläggning i finska Raumo är ett samarbete av sällan
skådat slag. Experter inom köttbranschen från flera länder medverkar i HKScans till dags
dato största investering. Arbetet har hållit tidsplanen och i januari firas det taklagsfest.