LEA RENTSCH
djurhälsoveterinär på HKScan
Q&A
HUR SPRIDS
AFRIKANSK SVINPEST?
/ FRÅGA EXPERTEN /
TEXT:
LEA RENTSCH,
FOTO:
HKSCAN
Lea Rentsch
är ny veterinär inom
HKScans Producenttjänster, Gris. Hon
ansvarar för djurhälsa och djuromsorg
inom produktionskedjan för gris.
AFRIKANSK SVINPEST
har redan drabbat
stora områden i Estland och Ryssland
och den sprids snabbare än förväntat
bland vildsvin. På senare år har sjuk
domen spridits från Kaukasus och vidare
i Ryssland. Sedan 2012 har flera fall
rapporterats från Vitryssland och Ukraina.
Under 2014 nådde smittan EU, då sjuk-
domen påvisades i Litauen, Lettland
och Polen.
Afrikansk svinpest har hittills inte kon-
staterats i Sverige men det finns en stor
risk för att sjukdomen förr eller senare
också når Sverige. Med rätt åtgärder kan
vi tillsammans bromsa upp sjukdoms-
spridningen och minimera skadorna för
svensk grisproduktion.
FARLIGA SOUVENIRER
De största riskfaktorerna är människor
som reser in till Sverige från utlandet,
jaktresor utomlands och gristransporter.
Utländsk arbetskraft och avbytare på
grisgårdar kan ha med sig köttprodukter,
förorenad utrustning eller klädesplagg
där viruset kan leva i långa tider. Souve-
nirer från jaktresan och dåligt desinfice-
rad utrustning kan medföra en stor risk
för att sjukdomen sprider sig.
Eventuella fordon som används för
gristransporter ska alltid rengöras och
desinficeras innan de kör in i Sverige,
eftersom viruset håller sig levande länge
i till exempel dynga, urin eller strö.
Utländska arbetare ska ges noggranna
instruktioner om att de inte får ta med
sig köttprodukter, alltid ska desinficera
sina kläder och skor och hålla tillräcklig
karantän. Detsamma gäller även perso-
ner som till exempel återvänder från
en jaktresa. Kläder skall tvättas i minst
60 grader i ett långt tvättprogram för
att viruset säkert ska dödas.
VAR UPPMÄRKSAM PÅ SYMPTOM
Ett utbrott av AFS leder snabbt till höga
kostnader och kan bli ödesdigert för
den drabbade grisgården och för hela
landets grisproduktion. Vid misstanke
om utbrott av sjukdomen avbryts alla
transporter av djur till och från gården
tills de nödvändiga undersökningarna är
klara. Sedan ger Jordbruksverket order
om att alla djur på gården ska avlivas
och kropparna förstöras. Grisstallet ska
tömmas, desinficeras grundligt och
all utrustning antingen förstöras eller
desinficeras. Långt senare efter dessa
åtgärder är det möjligt att få myndigheters
tillstånd ta in ny besättning i stallet.
I typiska fall av AFS drabbas de
insjuknade djuren av tarm- och luftvägs-
symtom med feber och blodutgjutelser
på huden. Många djur dör akut eller
drabbas av centralnervösa symtom
som skakningar eller kramper. Det tar
vanligen 3–8 dagar från det att djuren
smittats till de visar sjukdomstecken.
I den allvarligaste formen får grisarna
hög feber under större delen av sjuk-
domsförloppet. Djuren förlorar aptiten
och ligger gärna ner, ofta tryckta mot
varandra. De får diarré, andningsbesvär
och en stapplande gång när de tvingas
röra sig. Rödlila områden uppträder på
huden.
Ofta kan symtomen vara så lindriga att
misstanke om sjukdomen väcks först när
många djur har insjuknat. Därför är det
viktigt att skärpa kontrollen över grisarna
och vid behov tillkalla veterinär. Död-
ligheten kan nämligen vara 100 procent
och det finns varken någon effektiv
behandling eller vaccin mot sjukdomen.
Enstaka djur kan dö mycket snabbt, utan
att man hinner se några sjukdomstecken.
Det är viktigt att alla håller ögonen
öppna i grisstallet för att bidra till att
motarbeta spridningen av afrikansk
svinpest. Afrikansk svinpest lyder under
den svenska epizootilagen. Det innebär
att djurägare och veterinär måste rap-
portera misstanke om svinpest i besätt-
ningen. Ökad dödlighet bland vildsvin
bör också alltid uppmärksammas och
rapporteras.
En av de värsta farsoterna i världen för grisar har spridits med oroväckande fart i Europa och
förekommer nu även i våra grannländer. Afrikansk svinpest (African swine fever, ASF) har blivit
ett hot i norra Europa, då den spridit sig okontrollerat bland annat i Ryssland och risken för
att sjukdomen då ska spridas också till Sverige har varit påtaglig under en längre tid. Vi är alla
ansvariga för att stoppa smittan och det är ytterst viktigt att vi lär oss att identifiera sjukdomen
och att vidta effektiva åtgärder för att begränsa spridningen av den.