Table of Contents Table of Contents
Previous Page  29 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 29 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

04

2016 29

TEXT:

NILS JIRSELL,

FOTO:

HKSCAN

NU SÄTTER VI SVENSK

GRIS PÅ KARTAN

En kraftfull satsning på att lyfta den svenska grisens anseende på restauranger och

storkök inleddes under 2016 och kommer att pågå flera år framåt under namnet

”Grisakademin”. Ansvariga för satsningen är HKScans avdelning Away from Home

som arbetar med produktutveckling och försäljning av produkter riktade mot

restaurang- och storköksmarknaderna.

FÖR ATT HÖJA

grisköttets position gör

HKScan en insats för

att öka kunskaperna

omdet lättlagade, goda

och variationsrika

livsmedel det är. Det

görs genomatt erbjuda

en utbildning för

inköpare och grossister

där de lär sig mer om

HKScans omsorg

om djuren, skillnader

i grisuppfödning

mellan Sverige och

andra länder samt hur

unika koncept som

Piggham och Svensk Rapsgris erbjuder riktigt

fina styckningsdetaljer som många finkrogar

lovordar. Projektet heter Grisakademin. Här träffas

deltagarna under en givande utbildningskväll och

får bland annat delta i ett gris-quiz där vinnaren

belönas med den Gyllene Knorr-statyetten.

– Vi har redan genomfört 36 utbildningar för

grossisternas inköpare och säljare samt för upp-

handlare inom offentlig verksamhet, berättar

Thomas Nylund

, försäljningschef på HKScan

Away from Home. Utbildningarna har varit

mycket uppskattade av deltagarna. Av utvärde-

ringarna framgår att deltagarna upplevt informa-

tionen som seriös och intressant.

Meat Resarch Institute) som vetenskapligt

bekräftar att hampshiregenetiken ger ett mörare

och saftigare griskött. Den bättre köttkvaliteten är

kopplad till en den unika så kallade RN-genen som

hampshiregrisarna bär på. Viktiga och intressanta

kunskaper som nu lärs ut på Grisakademin.

–Dessa och andra konkretamervärden vill vi för-

medla till de som påverkar vad vi äter till vardags

och på restaurang, säger Thomas. Det visar sig att

intresset för att lära sig mer om både Piggham och

Rapsgris är mycket stort. Det finns dessutom inget

bättre sätt att lära sig något än genom att själv lära

ut. Så tack vare Grisakademin blir vi som utbildar

våra kunder också uppdaterade.

Målet med Grisakademin är inte bara att ge en

kvalificerad utbildning utan den ska också leda

till ett djupare och ett för båda parter lönsammare

samarbete.

– Vi avslutar alltid kursen med en diskussion

om hur vi kan utveckla våra gemensamma

insatser för att öka försäljningen till slutkunderna,

avslutar Thomas. Det kan handla om att boka upp

temakampanjer, göra gemensamma annonser, ge

vidare information till slutkund eller göra andra

aktiviteter beroende på vad som lämpar sig i varje

enskilt fall. I steg två kommer vi också att börjamed

utbildningar för slutkunder som till exempel större

restaurangkedjor och enskilda restauranger som är

trendsättare. Grisakademin kommer att leva vidare

i flera år och nå ut till många som påverkar vad vi

äter på storkök och restaurang.

VÄL PLANERADE UTBILDNINGAR

Under kurserna lyfts allt som är bra med svensk

grisproduktion fram, inte bara HKScans produkter.

Utbildningarna leds av HKScans säljare och

key account managers på avdelningen Away

from Home. I utbildningarna ingår, beroende

på möjligheterna, både teoretiska och praktiska

övningar, besök på en gård, besök på ett slakteri

och de avslutas oftast med en konkret planering av

gemensamma kampanjer och aktiviteter.

– Det finns väldigt många fördelar med svenskt

griskött som vi kan lära ut, säger Thomas. Ibland

inser vi nog inte ens själva vilket starkt erbjudande vi

har. Den svenska grisens kvalitet är i världsklass när

det gäller djurhållning, lägst antibiotikaanvändning

i EU, spårbarhet och inte minst smak. Vi känner att

intresset för att läramer om svenskt kött aldrig varit

starkare än just nu.

PIGGHAMGRISEN ÄR UNIK

Smakegenskaperna som följer med HKScans

Pigghamgris är unika och har uppmärksammats

bland annat av några av Englands ledande livs-

medelskedjor som använder vår hampshiregenetik i

sina premiumprodukter. Kunskaperna omPiggham

och dess unika smakkvalite har tyvärr fallit lite i

glömska i Sverige. Under 40 års avels-arbete har

den svenska hampshiregenetiken, som är grunden

till varumärket Piggham, utvecklats med fokus

på smak. Det finns även flera forskningsstudier

gjorda av bland andra SLU och DMRI (Danish

Thomas Nylund

Försäljningschef

HKScan Sweden