HKSCAN AGRI
04
2016 29
TEXT:
NILS JIRSELL,
FOTO:
HKSCAN
NU SÄTTER VI SVENSK
GRIS PÅ KARTAN
En kraftfull satsning på att lyfta den svenska grisens anseende på restauranger och
storkök inleddes under 2016 och kommer att pågå flera år framåt under namnet
”Grisakademin”. Ansvariga för satsningen är HKScans avdelning Away from Home
som arbetar med produktutveckling och försäljning av produkter riktade mot
restaurang- och storköksmarknaderna.
FÖR ATT HÖJA
grisköttets position gör
HKScan en insats för
att öka kunskaperna
omdet lättlagade, goda
och variationsrika
livsmedel det är. Det
görs genomatt erbjuda
en utbildning för
inköpare och grossister
där de lär sig mer om
HKScans omsorg
om djuren, skillnader
i grisuppfödning
mellan Sverige och
andra länder samt hur
unika koncept som
Piggham och Svensk Rapsgris erbjuder riktigt
fina styckningsdetaljer som många finkrogar
lovordar. Projektet heter Grisakademin. Här träffas
deltagarna under en givande utbildningskväll och
får bland annat delta i ett gris-quiz där vinnaren
belönas med den Gyllene Knorr-statyetten.
– Vi har redan genomfört 36 utbildningar för
grossisternas inköpare och säljare samt för upp-
handlare inom offentlig verksamhet, berättar
Thomas Nylund
, försäljningschef på HKScan
Away from Home. Utbildningarna har varit
mycket uppskattade av deltagarna. Av utvärde-
ringarna framgår att deltagarna upplevt informa-
tionen som seriös och intressant.
Meat Resarch Institute) som vetenskapligt
bekräftar att hampshiregenetiken ger ett mörare
och saftigare griskött. Den bättre köttkvaliteten är
kopplad till en den unika så kallade RN-genen som
hampshiregrisarna bär på. Viktiga och intressanta
kunskaper som nu lärs ut på Grisakademin.
–Dessa och andra konkretamervärden vill vi för-
medla till de som påverkar vad vi äter till vardags
och på restaurang, säger Thomas. Det visar sig att
intresset för att lära sig mer om både Piggham och
Rapsgris är mycket stort. Det finns dessutom inget
bättre sätt att lära sig något än genom att själv lära
ut. Så tack vare Grisakademin blir vi som utbildar
våra kunder också uppdaterade.
Målet med Grisakademin är inte bara att ge en
kvalificerad utbildning utan den ska också leda
till ett djupare och ett för båda parter lönsammare
samarbete.
– Vi avslutar alltid kursen med en diskussion
om hur vi kan utveckla våra gemensamma
insatser för att öka försäljningen till slutkunderna,
avslutar Thomas. Det kan handla om att boka upp
temakampanjer, göra gemensamma annonser, ge
vidare information till slutkund eller göra andra
aktiviteter beroende på vad som lämpar sig i varje
enskilt fall. I steg två kommer vi också att börjamed
utbildningar för slutkunder som till exempel större
restaurangkedjor och enskilda restauranger som är
trendsättare. Grisakademin kommer att leva vidare
i flera år och nå ut till många som påverkar vad vi
äter på storkök och restaurang.
VÄL PLANERADE UTBILDNINGAR
Under kurserna lyfts allt som är bra med svensk
grisproduktion fram, inte bara HKScans produkter.
Utbildningarna leds av HKScans säljare och
key account managers på avdelningen Away
from Home. I utbildningarna ingår, beroende
på möjligheterna, både teoretiska och praktiska
övningar, besök på en gård, besök på ett slakteri
och de avslutas oftast med en konkret planering av
gemensamma kampanjer och aktiviteter.
– Det finns väldigt många fördelar med svenskt
griskött som vi kan lära ut, säger Thomas. Ibland
inser vi nog inte ens själva vilket starkt erbjudande vi
har. Den svenska grisens kvalitet är i världsklass när
det gäller djurhållning, lägst antibiotikaanvändning
i EU, spårbarhet och inte minst smak. Vi känner att
intresset för att läramer om svenskt kött aldrig varit
starkare än just nu.
PIGGHAMGRISEN ÄR UNIK
Smakegenskaperna som följer med HKScans
Pigghamgris är unika och har uppmärksammats
bland annat av några av Englands ledande livs-
medelskedjor som använder vår hampshiregenetik i
sina premiumprodukter. Kunskaperna omPiggham
och dess unika smakkvalite har tyvärr fallit lite i
glömska i Sverige. Under 40 års avels-arbete har
den svenska hampshiregenetiken, som är grunden
till varumärket Piggham, utvecklats med fokus
på smak. Det finns även flera forskningsstudier
gjorda av bland andra SLU och DMRI (Danish
Thomas Nylund
Försäljningschef
HKScan Sweden