Table of Contents Table of Contents
Previous Page  13 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 32 Next Page
Page Background

YHDESSÄ

13

03

2016 KOTITILALTA 13

KYSYNTÄ OHJAA LIHAN HANKINTAA

Tuotannonohjaus lihayrityksessä on haastava tehtäväkenttä, koska lihamarkkinoilla

kysyntä aaltoilee eri rytmissä kuin lihaeläinten kasvatus kotitiloilla.

TEKSTI JA KUVA:

RAILA AALTONEN

OHJAUSPÄÄLLIKKÖ PÄIVI VUORI

jonglööraa monella

pallolla HKScanin pääkonttorilla Turussa. Hänen tehtävä-

nään on ohjata raaka-ainevirtoja siten, että tuotannolla on

aina käytettävissään mahdollisimman hyvin tarvetta vastaava

lihamäärä.

Lihataselaskennan pohjana on raaka-ainetarve.

– Eläintarpeen määrittää tiettyjen ruhonosien tarve, ja

niiden mukana käyttöön tulevat kaikki muutkin ruhonosat.

Koko sen lihamäärän kanssa meidän on pystyttävä toimi-

maan. Täyttä tasapainoa ei voi saavuttaa, Vuori avaa suun-

nittelun haasteita.

Samalla kun hankintamääriä ohjataan kysynnän mukaan,

pyritään myös varmistamaan menekkiä kaikille ruhonosille.

Työkaluina ovat kuluttajakampanjat ja vaihtoehtoiset reseptit.

Ohjauksen suunnittelujänne on kolmen vuoden pitui-

nen. Pitkän aikavälin suunnitelmaa tarkennetaan jatkuvasti

kuukausi-, viikko- ja päiväta-

solle. Apunaan Vuorella on

kaksi suunnittelupäällikköä

ja kaksi raaka-ainesuunnitte-

lijaa. Kuukausittain pidetään

lisäksi tasepalaveri, jossa ovat

mukana tilaus-toimitusket-

jun asiantuntijat sekä myynti,

eläinhankinta, tuotekehitys ja

talous.

– Työni on ennustamista ja

arviointia, laskentaa, seuran-

taa ja toimenpiteiden suunnit-

telua mahdollisimman hyvän

tasapainon saavuttamiseksi,

Vuori summaa.

Korjausliikkeitä tarvitaan,

jos kysyntä ei toteudu odote-

tusti ja tiettyä ruhonosaa jää

yli. Silloin erälle on hankittava uusi osoite – lihaa ei mene

pakkaseen ilman käyttösuunnitelmaa.

Pakkasvarasto puskuroi tuotantoa vuositasolla. Kysyntäläh-

töisellä liha-alalla on selvät sesonkipiikit ja kysynnän rakenne

kussakin sesongissa hyvin erilainen.

Grillikaudella menee sekä lihaa että makkaroita, ja sil-

loin tuotannossa hyödynnetään pakkasvarastojen lajitelmia.

Keväällä taas on paljon juhlapyhiä, mikä piristää kysyntää,

mutta samalla vähentää työpäivien määrää teurastuksessa ja

lihankäsittelyssä. Tämä heijastuu Vuoren mukaan hankintaan

asti etenkin broilerissa. Teurastukseen on ohjattava päivittäin

enemmän kuormia kysynnän kattamiseksi.

Markkinoiden muutos on muuttanut työn kuvaa ja haas-

teita, kertoo 20 vuotta tilaus-toimitusketjussa työskennellyt

elintarviketeknikko. Myyntijaksot vähittäiskaupan suuntaan

ovat ennallaan, mutta kaksi suurta ostajaa kilpailuttavat liha-

yrityksiä paljon kovemmin kuin

ennen.

– Kilpailu on kiristynyt ja

vanhoilla konsteilla ei enää pär-

jätä. Hankintamäärien tarken-

taminen on entistä tärkeämpää.

Tuottajat ovat olleet tässä hyvin

mukana, ja nyt ollaan menossa

yhteistä tavoitetta kohti.

Päivi Vuori tuntee eläinten

kasvatusprosessin, vaikka

ei toimikaan suoraan

tuottajien kanssa. Vapaa-

aika kuluu mökkeillen, ja

grillin äärellä viihtyvät myös

perheen kaksi teini-ikäistä

tytärtä.