YHDESSÄ
13
03
2016 KOTITILALTA 13
KYSYNTÄ OHJAA LIHAN HANKINTAA
Tuotannonohjaus lihayrityksessä on haastava tehtäväkenttä, koska lihamarkkinoilla
kysyntä aaltoilee eri rytmissä kuin lihaeläinten kasvatus kotitiloilla.
TEKSTI JA KUVA:
RAILA AALTONEN
OHJAUSPÄÄLLIKKÖ PÄIVI VUORI
jonglööraa monella
pallolla HKScanin pääkonttorilla Turussa. Hänen tehtävä-
nään on ohjata raaka-ainevirtoja siten, että tuotannolla on
aina käytettävissään mahdollisimman hyvin tarvetta vastaava
lihamäärä.
Lihataselaskennan pohjana on raaka-ainetarve.
– Eläintarpeen määrittää tiettyjen ruhonosien tarve, ja
niiden mukana käyttöön tulevat kaikki muutkin ruhonosat.
Koko sen lihamäärän kanssa meidän on pystyttävä toimi-
maan. Täyttä tasapainoa ei voi saavuttaa, Vuori avaa suun-
nittelun haasteita.
Samalla kun hankintamääriä ohjataan kysynnän mukaan,
pyritään myös varmistamaan menekkiä kaikille ruhonosille.
Työkaluina ovat kuluttajakampanjat ja vaihtoehtoiset reseptit.
Ohjauksen suunnittelujänne on kolmen vuoden pitui-
nen. Pitkän aikavälin suunnitelmaa tarkennetaan jatkuvasti
kuukausi-, viikko- ja päiväta-
solle. Apunaan Vuorella on
kaksi suunnittelupäällikköä
ja kaksi raaka-ainesuunnitte-
lijaa. Kuukausittain pidetään
lisäksi tasepalaveri, jossa ovat
mukana tilaus-toimitusket-
jun asiantuntijat sekä myynti,
eläinhankinta, tuotekehitys ja
talous.
– Työni on ennustamista ja
arviointia, laskentaa, seuran-
taa ja toimenpiteiden suunnit-
telua mahdollisimman hyvän
tasapainon saavuttamiseksi,
Vuori summaa.
Korjausliikkeitä tarvitaan,
jos kysyntä ei toteudu odote-
tusti ja tiettyä ruhonosaa jää
yli. Silloin erälle on hankittava uusi osoite – lihaa ei mene
pakkaseen ilman käyttösuunnitelmaa.
Pakkasvarasto puskuroi tuotantoa vuositasolla. Kysyntäläh-
töisellä liha-alalla on selvät sesonkipiikit ja kysynnän rakenne
kussakin sesongissa hyvin erilainen.
Grillikaudella menee sekä lihaa että makkaroita, ja sil-
loin tuotannossa hyödynnetään pakkasvarastojen lajitelmia.
Keväällä taas on paljon juhlapyhiä, mikä piristää kysyntää,
mutta samalla vähentää työpäivien määrää teurastuksessa ja
lihankäsittelyssä. Tämä heijastuu Vuoren mukaan hankintaan
asti etenkin broilerissa. Teurastukseen on ohjattava päivittäin
enemmän kuormia kysynnän kattamiseksi.
Markkinoiden muutos on muuttanut työn kuvaa ja haas-
teita, kertoo 20 vuotta tilaus-toimitusketjussa työskennellyt
elintarviketeknikko. Myyntijaksot vähittäiskaupan suuntaan
ovat ennallaan, mutta kaksi suurta ostajaa kilpailuttavat liha-
yrityksiä paljon kovemmin kuin
ennen.
– Kilpailu on kiristynyt ja
vanhoilla konsteilla ei enää pär-
jätä. Hankintamäärien tarken-
taminen on entistä tärkeämpää.
Tuottajat ovat olleet tässä hyvin
mukana, ja nyt ollaan menossa
yhteistä tavoitetta kohti.
Päivi Vuori tuntee eläinten
kasvatusprosessin, vaikka
ei toimikaan suoraan
tuottajien kanssa. Vapaa-
aika kuluu mökkeillen, ja
grillin äärellä viihtyvät myös
perheen kaksi teini-ikäistä
tytärtä.