Table of Contents Table of Contents
Previous Page  15 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 15 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

01

2016 15

GÅRDSFAKTA

GÅRDSNAMN:

Vedemö gård

GÅRDEN ÄGS OCH DRIVS AV:

Karin och Johan Olsson

AREAL:

70 ha åker- och betesmark

samt 10 hektar skog

DJUR:

Integrerad produktion med 290 suggor,

4 500 slaktgrisar och 1 500 smågrisar

FODER:

Odling av egen spannmål kompletteras

med koncentrat

PERSONAL:

Två deltidsanställda

Jag vet att Karin som sköter ekonomi och uppföljning har

full kontroll på allt. Via Rogslösa suggring har de tillgång till

PigWin-underlag och hennes egna system för uppföljning av

nyckeltal är väl utvecklade. Slaktresultaten för grisar från

Vedemö är alltid bra och de är lyhörda för marknadens behov.

Karin och Johan är verkligen precis sådana engagerade och

entusiastiska leverantörer som det är riktigt trevligt att sam-

arbeta med.

MATINTRESSE SOM KNYTER IHOP KEDJAN FRÅN

GÅRD TILL BORD

På Vedemö gård är griskött en naturlig råvara på lunch- och

middagsbordet. Paradrätten är spaghetti och köttfärssås gjord

på fläskkött, men även benfri kotlettrad, eller ytterfilé som

den också kallas, är en populär favorit. Både Karin och Johan

anser att det är en livsstil att driva en gård. Och det är en livs-

stil som både de själva och deras tre barn i ålder 5, 8 och 11

år njuter av.

– Själv har jag en utbildning från restaurangskola i grunden

så intresset för mat och livsmedel finns med även om jag inte

riktigt hinner med att utveckla mitt matintresse i den omfatt-

ning jag skulle önska, säger Karin.

SER POSITIVT PÅ FRAMTIDEN

– Vi ser positivt på framtiden och på att arbeta med svensk

grisproduktion, berättar Karin. Kan vi hitta fungerande vägar

för expansion är vi inte främmande för att bygga ut. Våra

svenska produkter har så många fördelar jämfört med import

så jag tror tiden verkar för oss. Konsumenterna vill ha äkta

svenska råvaror som de vet var de kommer ifrån och de vill

veta hur hur djuren är uppfödda.

Ett litet problem för Karin och Johan är att deras grisstall

ligger cirka 25 kilometer från själva gården. Det blir alltså rätt

mycket körande mellan gårdarna.

– En framtida dröm hade varit att kunna bygga stall i

anslutning till gården, funderar Karin. Jag vet inte om det kan

bli verklighet en dag. Problemet är att vi bor nära grannar och

samhället så det gäller i så fall att alla som kan bli berörda ser

positivt på svensk djurproduktion och väljer att inte sätta sig

emot en byggnation. Sen är ju våra barn för små än så länge

för att kunna ta ställning till om grisproduktion kan vara ett

alternativt yrkesval för dem. Hur de ser på det när det blir så

dags påverkar naturligtvis också vilka val vi kommer att göra

under kommande år.

Grisproducent Johan Olsson,

Vedemö utanför Motala

Karin och Johan trivs att jobba med

grisar och ser positivt på framtiden

TIDEN VERKAR FÖR OSS –

KONSUMENTERNA VILL HA ÄKTA

SVENSKA RÅVAROR SOM DE VET

VAR DE KOMMER IFRÅN OCH DE VILL

VETA HUR DJUREN ÄR UPPFÖDDA