HKSCAN AGRI
01
2016 15
GÅRDSFAKTA
GÅRDSNAMN:
Vedemö gård
GÅRDEN ÄGS OCH DRIVS AV:
Karin och Johan Olsson
AREAL:
70 ha åker- och betesmark
samt 10 hektar skog
DJUR:
Integrerad produktion med 290 suggor,
4 500 slaktgrisar och 1 500 smågrisar
FODER:
Odling av egen spannmål kompletteras
med koncentrat
PERSONAL:
Två deltidsanställda
Jag vet att Karin som sköter ekonomi och uppföljning har
full kontroll på allt. Via Rogslösa suggring har de tillgång till
PigWin-underlag och hennes egna system för uppföljning av
nyckeltal är väl utvecklade. Slaktresultaten för grisar från
Vedemö är alltid bra och de är lyhörda för marknadens behov.
Karin och Johan är verkligen precis sådana engagerade och
entusiastiska leverantörer som det är riktigt trevligt att sam-
arbeta med.
MATINTRESSE SOM KNYTER IHOP KEDJAN FRÅN
GÅRD TILL BORD
På Vedemö gård är griskött en naturlig råvara på lunch- och
middagsbordet. Paradrätten är spaghetti och köttfärssås gjord
på fläskkött, men även benfri kotlettrad, eller ytterfilé som
den också kallas, är en populär favorit. Både Karin och Johan
anser att det är en livsstil att driva en gård. Och det är en livs-
stil som både de själva och deras tre barn i ålder 5, 8 och 11
år njuter av.
– Själv har jag en utbildning från restaurangskola i grunden
så intresset för mat och livsmedel finns med även om jag inte
riktigt hinner med att utveckla mitt matintresse i den omfatt-
ning jag skulle önska, säger Karin.
SER POSITIVT PÅ FRAMTIDEN
– Vi ser positivt på framtiden och på att arbeta med svensk
grisproduktion, berättar Karin. Kan vi hitta fungerande vägar
för expansion är vi inte främmande för att bygga ut. Våra
svenska produkter har så många fördelar jämfört med import
så jag tror tiden verkar för oss. Konsumenterna vill ha äkta
svenska råvaror som de vet var de kommer ifrån och de vill
veta hur hur djuren är uppfödda.
Ett litet problem för Karin och Johan är att deras grisstall
ligger cirka 25 kilometer från själva gården. Det blir alltså rätt
mycket körande mellan gårdarna.
– En framtida dröm hade varit att kunna bygga stall i
anslutning till gården, funderar Karin. Jag vet inte om det kan
bli verklighet en dag. Problemet är att vi bor nära grannar och
samhället så det gäller i så fall att alla som kan bli berörda ser
positivt på svensk djurproduktion och väljer att inte sätta sig
emot en byggnation. Sen är ju våra barn för små än så länge
för att kunna ta ställning till om grisproduktion kan vara ett
alternativt yrkesval för dem. Hur de ser på det när det blir så
dags påverkar naturligtvis också vilka val vi kommer att göra
under kommande år.
Grisproducent Johan Olsson,
Vedemö utanför Motala
Karin och Johan trivs att jobba med
grisar och ser positivt på framtiden
TIDEN VERKAR FÖR OSS –
KONSUMENTERNA VILL HA ÄKTA
SVENSKA RÅVAROR SOM DE VET
VAR DE KOMMER IFRÅN OCH DE VILL
VETA HUR DJUREN ÄR UPPFÖDDA