HKSCAN AGRI
01
2017 29
TEXT:
STEFAN CLAUSSON,
FOTO:
STEFFAN SILFVERBERG OCH COOP
LAMMSAMARBETE
MED COOP
Intresset för svenskt lammkött fortsätter att öka och allt fler konsumenter efterfrågar och väljer svenskt
lammkött i butiken. Den trenden noterade Coop när de beslöt att satsa mer på det svenska lammköttet.
TILLSAMMANS MED HKSCAN
och ett antal
lammproducenter i Värmland driver Coop
ett projekt i syfte att marknadsföra och öka
tillgången på svenskt lammkött i Coops butiker.
Målsättningen är att säkra en jämnare kvalitet och
en ökad tillgång på färskt lamm året runt. Idag
står den svenska lammproduktionen för cirka
30 procent av den totala lammkonsumtionen i
Sverige, så det finns gott om utrymme för att öka
försäljningen av svenskt lammkött.
– Det är mycket intressant för oss att stötta regio-
nala grupper som Lamm i Värmland och även om
produkterna inte bara riktar sig till marknaden i
Värmland, utan också går ut på riksnivå, tycker
vi att den här typen av samarbeten – nära produ-
centledet och tillsammans med HKScan som part,
är viktigt för att kunna öka försäljningen av det
svenska lammköttet, säger
Majsan Pense
, som är
Kategorichef kött på Coop.
MARKNADSUTRYMME FINNS
Cirka 70 % av det lammkött som Coop säljer är
importerat, men det finns en uttalad ambition att
minskadettillförmånförsvensktlammkött,
liksom det finns en ambition
att öka andelen lammkött i
förhållande till andra
köttslag. Och för att
lyckas med det är
tillgången på färskt
svenskt lamm året
runt avgörande.
– Redan på 90-talet
var jag med och byggde
upp de första lammring-
arna på Gotland för att
säkra upp tillgången på
svenskt lamm året runt.
Det är ju, med tanke på den korta betessäsongen,
svårare för svenska uppfödare att kunna leverera
under hela året, men genom att jobba tillsammans
i lammringar kan olika producenter ta ansvar för
olika delar av perioderna och på så sätt säkra till-
gången på lammkött året runt, förklarar Majsan,
som har förflutet på HKScan innan hon började
jobba på Coop.
Samarbetet med producentgruppen Lamm i
Värmland är ett sätt att synliggöra lammköttet och
därmed öka försäljningen.
– Under den gångna hösten och början på
vintern hade vi flera lammproducenter från Lamm
i Värmland ute i ett antal butiker. Det är ovärd-
erligt när dessa mycket kompententa producenter
bjuder på sig själva, sina erfarenheter och sina
produkter. Det mötet med konsumenterna är
viktigt och vi hade en markant försäljningsökning
i de här butikerna, berättar Majsan.
PRODUCENT I BUTIKER
Lamm i Värmland ekonomiska förening har fun-
nits i drygt tio år och består av 15 medlemmar.
Tidigare levererade gruppen till Konsum Värm-
land. Men efter avtalet med Coop Sverige levererar
nu föreningen lammkött under varumärket Coop
till hela Sverige.
– Det är mycket glädjande att Coop har tagit till
vara på vårt koncept med närproducerat svenskt
lammkött. Tillsammans kan vi stärka kan stärka
produktionen och öka lönsamheten och på sikt
också öka vår självförsörjningsgrad på svenskt
lammkött, säger
Andreas Martelius
, ordförande
Lamm i Värmland.
Konsumtionen av svenskt lammkött har ökat
under 2000-talet. 2004 konsumerade svenskarna
0,9 kilo per person och 2015 är siffran näst intill
fördubblats till 1,7 kilo per person.
– Det är en stabil
utveckling och vi i
föreningen lägger
ner stor energi på
att fortsätta den
positiva trenden.
Bland annat genom
att aktivt finnas
i butiker. Vår butiks-
kampanj före jul upp-
skattades av både handlare
och konsumenter. Framför allt fick vi berätta om
hur vi jobbar och dessutom en möjlighet att visa
upp förädlade lammköttsprodukter, säger Andreas.
FORTSATT UTVECKLING
OCH SAMARBETE
Den här typen av butikskampanjer och en satsning
på produktutveckling ska bidra till att öka andelen
svenskt lammkött i Coops butiker.
– Förädlingen av de fina skinnpackade produk-
terna somHKScan har tagit fram är ett bra exem-
pel på framgångsrik produktutveckling. Numera
är det också självklart för oss på Coop att när vi
planerar för utrymmet i en butik ska det alltid
finnas en planerad plats för lammkött och den plat-
sen ska inte varasäsongsbunden. Lammkött ska
finnas i butiken året om, menar Majsan.
Tillsammans med med HKScan vill Coop
också arbeta för att hitta ett sätt att bättre kunna
selektera lammköttet.
– Ett exempel är att också ta till vara på fårköttet
vilket det finns en ökad efterfrågan på. Traditionellt
har vi ratat detta kött i Sverige, delvis beroende på
gamla fördomar. Men nu har vi många nysvenskar
som ser ett värde i fårköttet och då ska vi natur-
ligtvis svara upp till det behovet, säger Majsan.
Majsan Pense
Kategorichef kött
på Coop