Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

02

2016 11

Å

R

E

T

S

L

A

M

M

L

E

V

E

R

A

N

T

Ö

R

2015

Några få kilometer från Malmö flygplats ligger Eksholmens Gård som drivs av Piamaria

och Jörgen Rasmusson. På gården bedrivs ekologisk lammproduktion, Bed and

Breakfast och skinnförsäljning. Det nybyggda stallet med plats för över 600 tackor är

genomtänkt i varje detalj för att ge en rationell produktion. Paret fick i början av året

HKScan Agri:s utmärkelse Årets Leverantör Lamm 2015.

MITT I LAMNINGSPERIODEN

besöker vi de engagerade

entreprenörerna

Piamaria

och

Jörgen Rasmusson

som trötta

men entusiastiska visar runt i stallet och berättar hur de tänkt

i varje detalj. Just nu är de mitt inne i lamningsperioden. I

stallet finns 550 tackor varav drygt hälften har lammat och

resterande ska lamma de närmsta veckorna. Lamningsperioden

är totalt cirka sex veckor.

Under vårt besök föds en handfull lamm av duktiga tackor

som snabbt tar hand om de nyfödda. Redan efter några minu-

ter reser sig de små lammen på vingliga ben och söker sig till

tackan för att dia.

– Det är lika fascinerande varje gång, säger Jörgen som

hela tiden har ett vakande öga på de lammande tackorna i

boxarna. Det är trots allt den här upplevelsen som är en stor

del av förklaringen till att man väljer att bli lammproducent.

– Jag kan bara instämma i att det är fascinerande säger

Elisabeth Svensson

som är ansvarig för lamm på HKScan

Agri. Vi på HKScan är glada för att allt fler upptäcker hur

trevligt det är att arbeta med lamm. Det finns en stor efter-

frågan på svenskt lammkött och vi har resurser att ta emot

ökande volymer.

LAMMPRODUKTIONEN STARTADE

FÖR 14 ÅR SEDAN

För familjen Rasmusson började livet som lammproducenter

för 14 år sedan. Då med en mindre grupp om 30 tackor som

togs om hand parallellt med Jörgens arbete som ekonomi-

rådgivare och Piamarias arbete med marknadsföring och för-

säljning. Båda två är utbildade lantmästare på SLU i Alnarp

och Jörgen växte upp på en gård, så längtan efter att leva som

lantbrukare och att utveckla en egen verksamhet fanns hela

tiden i tankarna.

Gården köptes 1998 och omfattar 200 hektar åker och betes-

mark varav 100 hektar är arrenderade.

– Vi började med den lilla gruppen med tackor som sedan

successivt utökades till 300. Under flera år hade vi fåren

utspridda i tre olika stallar så det var långt ifrån en effektiv

produktion. Mycket tid gick åt bara till att förflytta sig mel-

lan stallarna, förklarar Piamaria.

MÅNGA VERKSAMHETER

Piamaria har arbetat heltid på gården med lammproduktion,

Bed and Breakfast och skinnförsäljning, i ungefär fem år.

Jörgen började arbeta heltid på gården 2013 i samband med

att paret beslutade att satsa på ett nytt stall och att bygga upp

en tillräckligt stor verksamhet för att både Piamaria och

Jörgen skulle kunna försörja sig på den. Något år senare, efter

många studiebesök och mycket funderande, gjordes den stora

satsningen på ett nytt och rationellt stall på 1 800 kvadratmeter

med plats för 635 tackor med lamm.

INGA STANDARDLÖSNINGAR

– Att vi har det klimat som vi har gör det svårt att hitta färdiga

stallösningar från andra länder, säger Jörgen. Det finns helt

enkelt inte några färdiga standardlösningar för hur stallen ska

se ut inom lammproduktionen så som det gör för till exempel

gris och kyckling. Du får helt enkelt tänka ut själv vad som

är bäst.

TEXT:

NILS JIRSELL,

FOTO:

STEFFAN SILFVERBERG

ÅRETS LEVERANTÖR LAMM

SATSAR HELHJÄRTAT

PÅ SIN PRODUKTION