HKSCAN AGRI
02
2016 11
Å
R
E
T
S
L
A
M
M
L
E
V
E
R
A
N
T
Ö
R
2015
Några få kilometer från Malmö flygplats ligger Eksholmens Gård som drivs av Piamaria
och Jörgen Rasmusson. På gården bedrivs ekologisk lammproduktion, Bed and
Breakfast och skinnförsäljning. Det nybyggda stallet med plats för över 600 tackor är
genomtänkt i varje detalj för att ge en rationell produktion. Paret fick i början av året
HKScan Agri:s utmärkelse Årets Leverantör Lamm 2015.
MITT I LAMNINGSPERIODEN
besöker vi de engagerade
entreprenörerna
Piamaria
och
Jörgen Rasmusson
som trötta
men entusiastiska visar runt i stallet och berättar hur de tänkt
i varje detalj. Just nu är de mitt inne i lamningsperioden. I
stallet finns 550 tackor varav drygt hälften har lammat och
resterande ska lamma de närmsta veckorna. Lamningsperioden
är totalt cirka sex veckor.
Under vårt besök föds en handfull lamm av duktiga tackor
som snabbt tar hand om de nyfödda. Redan efter några minu-
ter reser sig de små lammen på vingliga ben och söker sig till
tackan för att dia.
– Det är lika fascinerande varje gång, säger Jörgen som
hela tiden har ett vakande öga på de lammande tackorna i
boxarna. Det är trots allt den här upplevelsen som är en stor
del av förklaringen till att man väljer att bli lammproducent.
– Jag kan bara instämma i att det är fascinerande säger
Elisabeth Svensson
som är ansvarig för lamm på HKScan
Agri. Vi på HKScan är glada för att allt fler upptäcker hur
trevligt det är att arbeta med lamm. Det finns en stor efter-
frågan på svenskt lammkött och vi har resurser att ta emot
ökande volymer.
LAMMPRODUKTIONEN STARTADE
FÖR 14 ÅR SEDAN
För familjen Rasmusson började livet som lammproducenter
för 14 år sedan. Då med en mindre grupp om 30 tackor som
togs om hand parallellt med Jörgens arbete som ekonomi-
rådgivare och Piamarias arbete med marknadsföring och för-
säljning. Båda två är utbildade lantmästare på SLU i Alnarp
och Jörgen växte upp på en gård, så längtan efter att leva som
lantbrukare och att utveckla en egen verksamhet fanns hela
tiden i tankarna.
Gården köptes 1998 och omfattar 200 hektar åker och betes-
mark varav 100 hektar är arrenderade.
– Vi började med den lilla gruppen med tackor som sedan
successivt utökades till 300. Under flera år hade vi fåren
utspridda i tre olika stallar så det var långt ifrån en effektiv
produktion. Mycket tid gick åt bara till att förflytta sig mel-
lan stallarna, förklarar Piamaria.
MÅNGA VERKSAMHETER
Piamaria har arbetat heltid på gården med lammproduktion,
Bed and Breakfast och skinnförsäljning, i ungefär fem år.
Jörgen började arbeta heltid på gården 2013 i samband med
att paret beslutade att satsa på ett nytt stall och att bygga upp
en tillräckligt stor verksamhet för att både Piamaria och
Jörgen skulle kunna försörja sig på den. Något år senare, efter
många studiebesök och mycket funderande, gjordes den stora
satsningen på ett nytt och rationellt stall på 1 800 kvadratmeter
med plats för 635 tackor med lamm.
INGA STANDARDLÖSNINGAR
– Att vi har det klimat som vi har gör det svårt att hitta färdiga
stallösningar från andra länder, säger Jörgen. Det finns helt
enkelt inte några färdiga standardlösningar för hur stallen ska
se ut inom lammproduktionen så som det gör för till exempel
gris och kyckling. Du får helt enkelt tänka ut själv vad som
är bäst.
TEXT:
NILS JIRSELL,
FOTO:
STEFFAN SILFVERBERG
ÅRETS LEVERANTÖR LAMM
SATSAR HELHJÄRTAT
PÅ SIN PRODUKTION