Table of Contents Table of Contents
Previous Page  17 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

02

2016 17

MÅNGA UNDRAR

nog ävad en Head of

Consumer Market Insight gör? Om vi

liknar HKScan Sweden vid ett skepp på

ett oändligt och ständigt föränderligt hav

hade

Carina Jirwe

på HKScan Sweden varit

dess navigatör med ansvar för att ge olika

beslutsfattare på företaget god information

om attityder och beteende hos konsumenter,

kunder, konkurrenter och hur omvärlden

förväntas förändras på kort och lång sikt.

FYRA BEN

Carina som tidigare arbetat med motsva-

rande uppgifter på bland annat Coca-Cola,

Nielsen och TNS-Sifo delar grovt in sitt

ansvarsområde i fyra ben.

Det första benet

är Market Data.

– Market Data handlar om analys av egna försälj-

ningssiffror och om marknadsandelar och data vi får

från våra kunder. Det är alltså mer tillbakablickande

data. De går inte att påverka men de visar var vi är och

de visar om våra genomförda planer gett önskat utfall,

säger Carina.

Det andra benet

handlar om HKScans kunder; ICA,

Coop, Axfood med flera. HKScan mäter och följer noga

hur kedjorna agerar och hur de uppfattar företaget.

Dessutom görs projekt tillsammans med kedjorna för

att testa nya koncept och lösningar i butik och om de

faller väl ut, så kan HKScan sedan driva tillsammans med

kunderna i full skala.

Det tredje benet

kallas Shopper Insight. Här mäts på

olika sätt hur personen som gör inköpen till hushållet

beter sig i butiken. Undersökningar visar att cirka 70 %

av köpbesluten tas i butik. Det är alltså viktigt att följa

vad som påverkar besluten och att mäta vad som styr

den som gör inköpen. Mätningar görs till exempel ur

ett statistiskt säkert urval hur konsumenter handlar.

Hur deras inköpsbeteende förändras över tid, hur de

som köper en viss vara också köper en annan vara, hur

prissättning och kampanjer påverkar val av produkt

och ett flertal andra uppgifter som ger oss insikt i hur

köpbesluten tas.

Det fjärde benet

avser Consumer Insight och handlar om

hur vi människor agerar och vilka drivkrafter, attityder

och värderingar som är av central betydelse för att

vi ska vilja fortsätta konsumera olika produkter och

varumärken. En viktig del inom Consumer Insight är

Consumer Trends. Det handlar om alla beteenden

och förändringar i samhället som påverkar vårt sätt att

konsumera livsmedel. På ett strukturerat sätt analyseras

komplexa och ”mjuka värden” för att ge en så god

radarbild som möjligt av vad som ligger framför oss.

FRAMTIDENS TRENDER

Megatrenderna är de stora övergripande förändrin-

garna som är lätta att se när man ser tillbaka på vad

som hänt de senaste 10–20 åren men som är lite

svårare att fånga när vi ser på nuet och framtiden.

Carina beskriver för oss de underliggande trenderna,

inom de sex megatrender HKScan jobbar efter och

som är av största vikt de närmaste åren. Trender

som alla kommer att påverka oss som individer och

HKScan som företag.

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE

– Maten vi äter

blir allt mer personlig. Varje individ ställer

större och större krav på sin mat. Den ska

vara ”fri från” vissa ämnen eller ha vissa

önskvärda egenskaper. Vi kommer alltmer

att mäta vår hälsa och våra nutritionsvärden

med tekniska hjälpmedel vilket påverkar vår

konsumtion. Alla vill leva ett långt och aktivt

liv och man blir mer intresserad av att själv,

med olika råd och hjälpmedel, ta ansvar för

sitt välmående.

NJUTNING OCH UPPLEVELSER

– Vi vill ha mer

upplevelser. Även en enkel vardagsmiddag

ska ge njutning och glädje. Vi vill precis

som de kockar vi ser på TV bli våra egna mästerkockar

vid spisen. Vi vill glänsa vid grillen och nu räcker det

inte att grilla en flintastek. Karriären görs inte längre på

jobbet utan det är på fritiden karriären skapas genom

att resa, laga mat, sporta och visa upp det för världen

via sociala medier.

BEKVÄMLIGHET OCH SERVICE

– Kraven på maten ökar

då den ska vara både nyttigare, godare och snyggare.

Vi blir allt mer beredda att betala för tjänster och

produkter som hjälper oss. Tidigare pratade man om

att förädlingsgraden ökade från färsk till kokt skinka till

exempel. Nu ökar också tjänstedelen. Vi betalar för att

få maten levererad eller förberedd eller till och med

skräddarsydd efter våra personliga nutritionsönskemål.

DEN UPPKOPPLADE KONSUMENTEN

– Vi har bara sett

början på den digitala och mobila revolutionen. Den

förändrar vårt beteende i grunden. Vi kommer att mäta

våra medicinska värden själva. Vi kommer att handla

annorlunda, vi kommer att dela produkter och tjänster

på nya sätt och vi blir allt mer beroende av att framstå

som perfekta i sociala medier. Som företag måste

HKScan finnas med och synas i samma värld.

FÖRÄNDRAD DEMOGRAFI

– Vi blir allt äldre och

aktivare vilket påverkar våra matvanor och vår vilja

att betala för tjänster. Vi får många olika kulturella

influenser genom stort intresse för resor och varierande

matupplevelser. 20 % av de svenska konsumenterna

har mer än en kulturell bakgrund. En bredd i efterfrågan

som ger oss som livsmedelsföretag positiva möjlig-

heter. 72 % av alla hushåll består av en till två personer

och de bor allt mer i tätort. Vi anpassar fortlöpande

våra måltidslösningar efter framtidens demografi.

DET GODA FÖRETAGET

– Dagens och framtidens kon-

sumenter förväntar sig att företag har hög etik och tar

socialt ansvar. Hållbarhetsfrågor, leverantörskontroller

och förpackningsteknik är några frågor som vi måste

vara bra på. Speciellt för ett branschledande företag

som HKScan är det viktigt med ärlighet och trans-

parens i hela kedjan från gård till bord.

– De företag som lyckas leverera enligt trenderna och

sälja det konsumenterna efterfrågar, går en ljus framtid

till mötes. Vi på HKScan jobbar hårt för att vara ett av

dessa företag, nu likväl som i framtiden, avslutar Carina.

Carina Jirwe

Head of Consumer

Market Insight