Table of Contents Table of Contents
Previous Page  15 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 15 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

02

2016 15

GÅRDSFAKTA

GÅRDSNAMN:

Glassbacka, Dahl, Hede

och Gunnarstorp

AREAL:

420 hektar plus skötselavtal

på 100 hektar

ANTAL ANSTÄLLDA:

Fyra utöver familjen som

också är fyra

PRODUKTION:

2 600 slaktgrisplatser,

120 mjölkkor och en påbörjad

satsning på köttdjur

FRAMTIDSUTSIKTER

Efter att Nils gått lantbruksutbildningen reste han bland annat till

Kalifornien iUSAocharbetadepå fyraolika gårdar.Nils tycker det

är nyttigt och lärorikt att resa ut i världen för att få livserfarenhet

och kunskaper om hur det fungerar, även om all kunskap inte är

direkt överförbar till den svenskaproduktionen.USApräglades av

stordrift på ett helt annat sätt än vad somär vanligt i Sverige. Den

största gården somNils arbetade på omfattade hela 15000 hektar

med i huvudsak växtodling.

Dottern

Moa

, som förra våren tog studenten på Plönninge

Lantbruksskola, trivs att jobba med djur och arbetar nu på

familjeföretaget där hon framförallt tar hand om grisarna.

Storebror

Erik

, som är 26 år, brinner för skogsförvaltning och

skogsarbete och arbetar därför mycket med skogen som ingår

i företaget.

– Jag vet inte exakt vad jag ska arbeta med framöver, säger

Moa, men det är väl inte osannolikt att jag kommer att gå in i

företaget. Men först ska jag, precis som far, ut i världen och se

hur saker fungerar i andra länder. Det är nog klokt att ta till-

vara tiden mellan skola och arbete för att vidga sina vyer lite.

Nils berättar att han närmar sig pensionsåldern och gläds

över samarbetet med sin bror Jörgen. Han menar att de har

hittat en form av samarbete som fungerat, både i det dagliga

arbetet och i det ekonomiska upplägget. Däremot menar han

att omman som syskon ska äga ett företag och arbeta tillsam-

mans gäller det att tänka efter innan resan påbörjas.

– Jag hoppas vi hittar en lösning för framtiden där jag kan

resa mer och ägna mig åt att bygga upp en köttdjursbesätt-

ning som hobbyverksamhet. Jag hoppas också att Moa och

Erik får visa sina entreprenörstalanger och fortsätta utveckla

företaget, säger Nils.

HKSCAN AGRI UTVECKLAR

FODERVERKSAMHETEN

Just nu pågår en utveckling av HKScan Agris producent-

tjänster. I projektet ingår flera olika delar som alla syftar till att

ge HKScan Agris leverantörer ökad lönsamhet. En stor del av detta

är foderverksamheten. I Finland har HKScan sedan länge ochmed

framgångutvecklatochsåltfodersamtarbetatmedfoderrådgivning.

Lärdomarna från detta håller nu på att implementeras i Sverige.

Ansvarig för foderverksamheten i Sverige är

Anna-Maria

Larsson

som nu arbetat drygt ett år på HKScan Agri. Anna-

Maria arbetade tidigare på KLF, där hon var verksam i 15 år

och byggde upp en lång och bred kunskap om foder. I hennes

uppdrag ligger utveckling, försäljning och rådgivning kring

foder, utveckling av

drankkonceptet till-

sammans med ST1 och

alla foderfrågor som

berör Rapsgris.

– Det är ett spän-

nande område med

stor potential, säger

Anna-Maria. I grisproduktionen är 60 % av kostnaderna

foderkostnad så kan vi utveckla bättre foder eller hitta alterna-

tiva foder finns det mycket att vinna. En viktig del i vårt foder-

koncept är utbildning och rådgivning. Det gäller att utnyttja

fodrets möjligheter optimalt om resultatet ska bli bra.

När ST1 kommit upp i full produktion av etanol kommer

det att bli tillgång till 120 ton drank per dag. Produktionen

rullar 7 dagar i veckan, året runt. Råvaran till etanolen och

dranken är i huvudsak bröd. Gårdagens bröd samlas in från

butiker runt om i landet och kommer på så sätt till nytta. En

restprodukt blir ett miljövänligt bränsle och biprodukten blir

ett proteinrikt foder. Leveranser kan på ett ekonomiskt bra

sätt ske till gårdar inom 10–15 mil från Göteborg.

– Vi söker ständigt efter lösningar som kan förbättra våra

leverantörers ekonomi. Drank är ett väl beprövat alternativt

foder som är ett bra komplement till andra foder. I vår finska

verksamhet är vi längre fram i användandet av alternativa

fodermedel och de erfarenheter som finns där kan vi nu ta till

vara på i Sverige vilket är intressant ur lönsamhetsperspektiv

men även ur ett perspektiv om att utnyttja resurser medmiljö-

hänsyn, avslutar Anna-Maria.

Moa Tolversson är nästa generation att arbeta på

gården Glassbacka Lantbruk, här tillsammans med

Anna-Maria Larsson från HKScan

Nils Tolversson har drivit gården

med sin bror Jörgen sedan 1975

EN RESTPRODUKT BLIR ETT

MILJÖVÄNLIGT BRÄNSLE

OCH BIPRODUKTEN BLIR

ETT PROTEINRIKT FODER