HKSCAN AGRI
02
2016 15
GÅRDSFAKTA
GÅRDSNAMN:
Glassbacka, Dahl, Hede
och Gunnarstorp
AREAL:
420 hektar plus skötselavtal
på 100 hektar
ANTAL ANSTÄLLDA:
Fyra utöver familjen som
också är fyra
PRODUKTION:
2 600 slaktgrisplatser,
120 mjölkkor och en påbörjad
satsning på köttdjur
FRAMTIDSUTSIKTER
Efter att Nils gått lantbruksutbildningen reste han bland annat till
Kalifornien iUSAocharbetadepå fyraolika gårdar.Nils tycker det
är nyttigt och lärorikt att resa ut i världen för att få livserfarenhet
och kunskaper om hur det fungerar, även om all kunskap inte är
direkt överförbar till den svenskaproduktionen.USApräglades av
stordrift på ett helt annat sätt än vad somär vanligt i Sverige. Den
största gården somNils arbetade på omfattade hela 15000 hektar
med i huvudsak växtodling.
Dottern
Moa
, som förra våren tog studenten på Plönninge
Lantbruksskola, trivs att jobba med djur och arbetar nu på
familjeföretaget där hon framförallt tar hand om grisarna.
Storebror
Erik
, som är 26 år, brinner för skogsförvaltning och
skogsarbete och arbetar därför mycket med skogen som ingår
i företaget.
– Jag vet inte exakt vad jag ska arbeta med framöver, säger
Moa, men det är väl inte osannolikt att jag kommer att gå in i
företaget. Men först ska jag, precis som far, ut i världen och se
hur saker fungerar i andra länder. Det är nog klokt att ta till-
vara tiden mellan skola och arbete för att vidga sina vyer lite.
Nils berättar att han närmar sig pensionsåldern och gläds
över samarbetet med sin bror Jörgen. Han menar att de har
hittat en form av samarbete som fungerat, både i det dagliga
arbetet och i det ekonomiska upplägget. Däremot menar han
att omman som syskon ska äga ett företag och arbeta tillsam-
mans gäller det att tänka efter innan resan påbörjas.
– Jag hoppas vi hittar en lösning för framtiden där jag kan
resa mer och ägna mig åt att bygga upp en köttdjursbesätt-
ning som hobbyverksamhet. Jag hoppas också att Moa och
Erik får visa sina entreprenörstalanger och fortsätta utveckla
företaget, säger Nils.
HKSCAN AGRI UTVECKLAR
FODERVERKSAMHETEN
Just nu pågår en utveckling av HKScan Agris producent-
tjänster. I projektet ingår flera olika delar som alla syftar till att
ge HKScan Agris leverantörer ökad lönsamhet. En stor del av detta
är foderverksamheten. I Finland har HKScan sedan länge ochmed
framgångutvecklatochsåltfodersamtarbetatmedfoderrådgivning.
Lärdomarna från detta håller nu på att implementeras i Sverige.
Ansvarig för foderverksamheten i Sverige är
Anna-Maria
Larsson
som nu arbetat drygt ett år på HKScan Agri. Anna-
Maria arbetade tidigare på KLF, där hon var verksam i 15 år
och byggde upp en lång och bred kunskap om foder. I hennes
uppdrag ligger utveckling, försäljning och rådgivning kring
foder, utveckling av
drankkonceptet till-
sammans med ST1 och
alla foderfrågor som
berör Rapsgris.
– Det är ett spän-
nande område med
stor potential, säger
Anna-Maria. I grisproduktionen är 60 % av kostnaderna
foderkostnad så kan vi utveckla bättre foder eller hitta alterna-
tiva foder finns det mycket att vinna. En viktig del i vårt foder-
koncept är utbildning och rådgivning. Det gäller att utnyttja
fodrets möjligheter optimalt om resultatet ska bli bra.
När ST1 kommit upp i full produktion av etanol kommer
det att bli tillgång till 120 ton drank per dag. Produktionen
rullar 7 dagar i veckan, året runt. Råvaran till etanolen och
dranken är i huvudsak bröd. Gårdagens bröd samlas in från
butiker runt om i landet och kommer på så sätt till nytta. En
restprodukt blir ett miljövänligt bränsle och biprodukten blir
ett proteinrikt foder. Leveranser kan på ett ekonomiskt bra
sätt ske till gårdar inom 10–15 mil från Göteborg.
– Vi söker ständigt efter lösningar som kan förbättra våra
leverantörers ekonomi. Drank är ett väl beprövat alternativt
foder som är ett bra komplement till andra foder. I vår finska
verksamhet är vi längre fram i användandet av alternativa
fodermedel och de erfarenheter som finns där kan vi nu ta till
vara på i Sverige vilket är intressant ur lönsamhetsperspektiv
men även ur ett perspektiv om att utnyttja resurser medmiljö-
hänsyn, avslutar Anna-Maria.
Moa Tolversson är nästa generation att arbeta på
gården Glassbacka Lantbruk, här tillsammans med
Anna-Maria Larsson från HKScan
Nils Tolversson har drivit gården
med sin bror Jörgen sedan 1975
EN RESTPRODUKT BLIR ETT
MILJÖVÄNLIGT BRÄNSLE
OCH BIPRODUKTEN BLIR
ETT PROTEINRIKT FODER