Table of Contents Table of Contents
Previous Page  17 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 32 Next Page
Page Background

02

2017 KOTITILALTA 17

/ MAKUPALOJA /

Kesän grillitrendeihin

kuuluu broilerin suosion

kasvu. Tästä esimerkkinä

Kariniemen kananpojan

grillimakkarat.

TEKSTI:

SANNA KERVINEN

KUVA:

HKSCAN

KESÄN VILLEIN

MAKKARANPAISTOVÄLINE

ON KUUMAILMAPUHALLIN

GRILLAAMINEN ON TÄNÄKIN KESÄNÄ

suosi­

tuin ruuanlaittotapa. Lähes 40 % grillaajista on heavy­

grillaajia, jotka grillaavat vähintään muutaman kerran

viikossa. Heavygrillaajilla on käytössään useita gril­

lejä, ja he grillaavat sekä kotona että mökillä. Grillien

rinnalle monet ovat hankkineet myös erilaisia savus­

timia tai smokereita.

Ruuanlaitossa voi päästää mielikuvituksen val­

loilleen paitsi makujen ja reseptien, myös välinei­

den suhteen. Ensi kesän kuumin ruuanlaittoväline on

kuumailmapuhallin.

– Ihan tavallinen kuumailmapuhallin on oivalli­

nen apuväline vaikkapa makkaran paistossa. Kuu­

menna grillimakkarat pakkauksessaan ensin kuumassa

vedessä. Ota makkarat pois paketista, asettele ne pala­

mattomalle alustalle ja viimeistele kaunis ja herkulli­

nen pinta kuumailmapuhaltimella, vinkkaa HKScan

Finland Oy:n markkinointijohtaja

Mikko Järvinen

.

UUTTA: KYPSENTÄMÄTTÖMÄT,

MUTTA VALMIIKSI SAVUISAT LIHAT

Pulled porkin siivittämänä suomalaiset ruuanlaittajat

ovat oppineet, että haastavammistakin ruhon osista saa

pitkään matalassa lämmössä grillaamalla tai savusta­

malla todellista herkkua. Epäsuora grillaus, hiiligrillit

ja smokerit liittyvät tähän trendiin. Savun ja savusta­

misen suosio on kovassa kasvussa.

– Vastaamme tähän kysyntään tuomalla mark-

kinoille valmiiksi savuisia lihoja:

HK Viljaporsaan

Smoky Pluma tammisavu

n. 470 g ja HK Viljaporsaan

Smoky Brisket tervasavu n. 300 g. Niiden valmistami­

sessa pelkkä kypsennys riittää.

– Pluma on maailmalla suosittu porsaan grillattava

herkkupala, sana tarkoittaa espanjassa sulkaa. Tämä

porsaan ”sulka” on fileeselästä leikattu ohut ja erityisen

maukas grillattava. Brisket eli porsaan rinta on grillat­

tavaksi pieni ja kaunissyinen lihas, joka on parhaim­

millaan kypsennyksen jälkeen ohueksi siivutettuna,

kertoo Järvinen.

BACK TO THE BONES 3.0

Autenttisten ja luullisten lihojen suosio jatkuu. Kulu­

tus kasvoi 40 % kesällä 2015 ja viime kesänä noin 26 %.

Luullisten lihojen syöminen kasvaa tänäkin vuonna eri

tuotealueista eniten, ja uudeksi ilmiöksi nousevat luut­

tomat erikoisleikkuut.

– Tähän trendiin liittyy tuttujen ribsien lisäksi monet

lihan erikoisleikkuut, esimerkiksi flank steak, brisket

ja tomahawk. Kyseessä ovat American BBQ -henkiset

tuotteet, joita on tapana grillata isoina paloina. Isom­

mat palat leikataan tai siivutetaan kypsänä yleensä

ohuemmiksi paloiksi ja jaetaan ruokailijoiden kes­

ken, kertoo Järvinen.

Muita kesän kuumia trendejä ovat itsetehdyt ham­

purilaiset, grillipizzat, pekoni ja broilerin sekä kasvis­

ten roolin kasvu grillituotteina.

Nälkä keksii aina keinon kypsentää lihaa.