02
2017 KOTITILALTA 17
/ MAKUPALOJA /
Kesän grillitrendeihin
kuuluu broilerin suosion
kasvu. Tästä esimerkkinä
Kariniemen kananpojan
grillimakkarat.
TEKSTI:
SANNA KERVINEN
KUVA:
HKSCAN
KESÄN VILLEIN
MAKKARANPAISTOVÄLINE
ON KUUMAILMAPUHALLIN
GRILLAAMINEN ON TÄNÄKIN KESÄNÄ
suosi
tuin ruuanlaittotapa. Lähes 40 % grillaajista on heavy
grillaajia, jotka grillaavat vähintään muutaman kerran
viikossa. Heavygrillaajilla on käytössään useita gril
lejä, ja he grillaavat sekä kotona että mökillä. Grillien
rinnalle monet ovat hankkineet myös erilaisia savus
timia tai smokereita.
Ruuanlaitossa voi päästää mielikuvituksen val
loilleen paitsi makujen ja reseptien, myös välinei
den suhteen. Ensi kesän kuumin ruuanlaittoväline on
kuumailmapuhallin.
– Ihan tavallinen kuumailmapuhallin on oivalli
nen apuväline vaikkapa makkaran paistossa. Kuu
menna grillimakkarat pakkauksessaan ensin kuumassa
vedessä. Ota makkarat pois paketista, asettele ne pala
mattomalle alustalle ja viimeistele kaunis ja herkulli
nen pinta kuumailmapuhaltimella, vinkkaa HKScan
Finland Oy:n markkinointijohtaja
Mikko Järvinen
.
UUTTA: KYPSENTÄMÄTTÖMÄT,
MUTTA VALMIIKSI SAVUISAT LIHAT
Pulled porkin siivittämänä suomalaiset ruuanlaittajat
ovat oppineet, että haastavammistakin ruhon osista saa
pitkään matalassa lämmössä grillaamalla tai savusta
malla todellista herkkua. Epäsuora grillaus, hiiligrillit
ja smokerit liittyvät tähän trendiin. Savun ja savusta
misen suosio on kovassa kasvussa.
– Vastaamme tähän kysyntään tuomalla mark-
kinoille valmiiksi savuisia lihoja:
HK Viljaporsaan
Smoky Pluma tammisavu
n. 470 g ja HK Viljaporsaan
Smoky Brisket tervasavu n. 300 g. Niiden valmistami
sessa pelkkä kypsennys riittää.
– Pluma on maailmalla suosittu porsaan grillattava
herkkupala, sana tarkoittaa espanjassa sulkaa. Tämä
porsaan ”sulka” on fileeselästä leikattu ohut ja erityisen
maukas grillattava. Brisket eli porsaan rinta on grillat
tavaksi pieni ja kaunissyinen lihas, joka on parhaim
millaan kypsennyksen jälkeen ohueksi siivutettuna,
kertoo Järvinen.
BACK TO THE BONES 3.0
Autenttisten ja luullisten lihojen suosio jatkuu. Kulu
tus kasvoi 40 % kesällä 2015 ja viime kesänä noin 26 %.
Luullisten lihojen syöminen kasvaa tänäkin vuonna eri
tuotealueista eniten, ja uudeksi ilmiöksi nousevat luut
tomat erikoisleikkuut.
– Tähän trendiin liittyy tuttujen ribsien lisäksi monet
lihan erikoisleikkuut, esimerkiksi flank steak, brisket
ja tomahawk. Kyseessä ovat American BBQ -henkiset
tuotteet, joita on tapana grillata isoina paloina. Isom
mat palat leikataan tai siivutetaan kypsänä yleensä
ohuemmiksi paloiksi ja jaetaan ruokailijoiden kes
ken, kertoo Järvinen.
Muita kesän kuumia trendejä ovat itsetehdyt ham
purilaiset, grillipizzat, pekoni ja broilerin sekä kasvis
ten roolin kasvu grillituotteina.
Nälkä keksii aina keinon kypsentää lihaa.