20 2017
01
HKSCAN AGRI
– HÄR I NORDEN
tar vi många saker för givet. Rent vatten,
sjöar, skogar och glesbygd är vardag för oss, men på
andra håll i världen är de rariteter, säger
Magnus
Sjöholm
, VP Marketing, AfH.
Magnus, som ansvarar för varumärken, produkter och
koncept inom den interna-
tionella affärsverksamheten,
berättar att lanseringen
länkades till en berättelse som
lyfte fram trumfkorten i den
nordiska exporten: ren natur,
familjegårdar och årstidsväx-
lingarna. Även djuromsorg,
låg användning av antibiotika
och avsaknad av salmonella
var viktiga inslag i berättelsen.
– I vår presentation an-
vänder vi sloganen: Pure
taste from Nordic farms. Vi
konkretiserar den genom att
berätta om den goda luft-
och vattenkvaliteten samt att
även djuren dricker kranvatten.
Vi berättar att de långa avstån-
den mellan gårdarna och de
stränga hälsobestämmelserna
förhindrar att sjukdomar
sprids. Vi betonar också att
vi inte använder någon form
av tillväxthormoner, utan att
djuren får växa naturligt. När
vi berättar om leverantörerna
poängterar vi att gårdarna är
små och familjeägda, och att
de drivs i flera generationer,
förklarar Magnus.
Kulturskillnader måste också
beaktas då man planerar säljargument. I Kina har
djuromsorgen inte samma egenvärde som hos oss.
– Hur viktig djuromsorgen är konkretiseras när vi
förklarar att djurens stressnivå påverkar smaken,
säger Magnus.
SMAK OCH TESTER
AVGJORDE AFFÄREN
Valet av exportdestination
föll på Hongkong av flera
orsaker: Staden som ligger
lämpligt mellan öst och väst
är ett ”skyltfönster” mot Kina.
Kunderna talar engelska och
är dessutom vana köpare och
affärsmän.
För ett drygt år sedan när vi
kontaktade de professionella
köken var det provsmakningar
i restauranger som avgjorde
framgången.
– Vi funderade mycket på
hur vi skulle pitcha våra pro-
dukter, men konstaterade att
det bästa sättet att få kockarna
att köpa produkten är att gå
direkt till restaurangerna och
ordna provsmakningar. Alla
blev så förtjusta i den rena
och fräscha smaken på köttet
att de ville kunna servera det i
restaurangerna genast, säger
Magnus.
När det gäller detaljhandeln
kom vi i mål efter en lång tid
av testningar.
– Vi var övertygade om att vi
TEXT:
SAARA SALAJA
FOTO:
HKSCAN
RENA NORDISKA RÅVAROR
OCH ÖVERLÄGSEN SMAK
SKAPAR EN MARKNAD FÖR
RAPSGRISEN I HONGKONG
Rapsgris® lanserades för professionella kök i Hongkong i januari förra året.
Nu, ett år senare, har produkt-konceptet som har namnet Flodins® Omega-3 pork
lanserats även för detaljhandeln i Hongkong. För en framgångsrik lansering krävs det
också att produkten backas upp av en välformulerad berättelse.
Enligt Magnus Sjöholm är nordisk renhet och exotisk
känsla en slående kombination i Hongkong