HKSCAN AGRI
03
2016 17
EN UPPLEVELSE
FÖR DOFT OCH SMAK
TEXT:
CAMILLA ERLANDSSON,
FOTO:
ALEX ELIASSON
Konceptet har funnits i USA ett tag, där under namnet ”Farmer´s Dinner”.
Det innebär att lantbrukare bjuder in gäster till sina gårdar där det serveras gourmetmat
lagad på förstklassiga råvaror. HKScan vill förstås inte vara sämre. Den 20 augusti
var det premiär för Gårdsmiddag hos familjen Johansson på Skattmansö. Runt hundra
personer bänkade sig framför ett dignande långbord.
I EN NATURSKÖN DALGÅNG
med betes-
och åkermarker cirka tre mil utanför Uppsala
hittar vi familjen Johanssons gård i Skattmansö.
Produktionen omfattar 150 dikor samt odling
av spannmål, vall, oljeväxter, ärter, vallfrö och
rabarber.
Per
och
Stina Johansson
är paret
bakom den exemplariskt välskötta gården,
som inte tvekade när HKScan hörde av sig
i våras.
– Det är bara kul när det händer något
annorlunda, och detta var verkligen annor-
lunda – att ha en stjärnkrögare på gården
som lagade mat av svenskt kött, säger Stina
och ler. Hon fortsätter:
– Sen fick vi möjlighet att visa upp våra djur
i deras naturliga miljö, och det kändes riktigt bra.
VÅRDA OCH BYGGA VARUMÄRKET
HKScan har länge velat göra en svensk variant av Farmer´s
Dinner och har nu landat i konceptet "Gårdsmiddag".
Emma Ahnström
, Brand & Concept Manager på HKScan
Sweden AB, har lett arbetsprocessen. Hon ansvarar för
Scans säsongskoncept, där grill är ett av de stora.
– Det handlar naturligtvis om att vårda och bygga
vårt varumärke i stort. Det gör vi dels genom att lyfta
svenskt kött och dels genom att lyfta alla beståndsdelar
i det svenska köttet, från bonden på gården via god
djuromsorg och matlagning. Hon fortsätter:
– Vi har också en långsiktig strategi för att öka kopp-
lingen mellan grillning och Scan. Vi brukar prata om en
spontan varumärkesassociation, vilket innebär att vi vill
att den spontana associationen till ”grillning” ska vara
”Scan” hos konsumenten.
KONCEPTET LIGGER I TIDEN
Med Gårdsmiddag hoppas Emma få ett
självspelande piano där de som deltagit
eller läst om aktiviteten sprider det goda
ryktet vidare. Som hon själv säger, Scan är
så mycket mer än grillkorv och köttbullar,
Scan är också fantastiskt kvalitetskött som
levereras till gourmetkrogar som Restaurang
AG. Köttkrogen beskrivs ofta som en av
Sveriges främsta restauranger.
Emma menar att det ligger i tiden att
möta medvetna och intresserade konsu-
menter som vill se ursprunget till sina val.
De som medverkar på Gårdsmiddag tillhör
gruppen av konsumenter som vill uppleva
en fantastisk köttmåltid på gården som köttet kommer
ifrån och se landskapet som korna betat i.
– Samtidigt visar vi upp hela vår värdekedja och den
kunskap och tradition som vi står för, men vi gör det på
konsumentens villkor, säger Emma.
LÖFTENA INFRIADES
Så hur gick debuten? Flera hundra personer anmälde
sig till att få delta på Gårdsmiddag vilket säger något
om intresset för evenemanget. Det fanns plats för när-
mare hundra – en entusiastisk skara som tyckte det var
ett privilegium att få uppleva maten och stämningen.
– Med så proffsiga samarbetspartners i alla led, som
Restaurang AG och familjen, hade vi höga förväntningar
på dagen – och löftena infriades. Det blev verkligen
så bra som vi förväntade oss. Kossorna betade utanför
och förstärkte verkligen känslan kring att man faktiskt
var på en gård, säger Emma.
Emma Ahnström
Brand & Concept
Manager