Table of Contents Table of Contents
Previous Page  17 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 32 Next Page
Page Background

HKSCAN AGRI

03

2016 17

EN UPPLEVELSE

FÖR DOFT OCH SMAK

TEXT:

CAMILLA ERLANDSSON,

FOTO:

ALEX ELIASSON

Konceptet har funnits i USA ett tag, där under namnet ”Farmer´s Dinner”.

Det innebär att lantbrukare bjuder in gäster till sina gårdar där det serveras gourmetmat

lagad på förstklassiga råvaror. HKScan vill förstås inte vara sämre. Den 20 augusti

var det premiär för Gårdsmiddag hos familjen Johansson på Skattmansö. Runt hundra

personer bänkade sig framför ett dignande långbord.

I EN NATURSKÖN DALGÅNG

med betes-

och åkermarker cirka tre mil utanför Uppsala

hittar vi familjen Johanssons gård i Skattmansö.

Produktionen omfattar 150 dikor samt odling

av spannmål, vall, oljeväxter, ärter, vallfrö och

rabarber.

Per

och

Stina Johansson

är paret

bakom den exemplariskt välskötta gården,

som inte tvekade när HKScan hörde av sig

i våras.

– Det är bara kul när det händer något

annorlunda, och detta var verkligen annor-

lunda – att ha en stjärnkrögare på gården

som lagade mat av svenskt kött, säger Stina

och ler. Hon fortsätter:

– Sen fick vi möjlighet att visa upp våra djur

i deras naturliga miljö, och det kändes riktigt bra.

VÅRDA OCH BYGGA VARUMÄRKET

HKScan har länge velat göra en svensk variant av Farmer´s

Dinner och har nu landat i konceptet "Gårdsmiddag".

Emma Ahnström

, Brand & Concept Manager på HKScan

Sweden AB, har lett arbetsprocessen. Hon ansvarar för

Scans säsongskoncept, där grill är ett av de stora.

– Det handlar naturligtvis om att vårda och bygga

vårt varumärke i stort. Det gör vi dels genom att lyfta

svenskt kött och dels genom att lyfta alla beståndsdelar

i det svenska köttet, från bonden på gården via god

djuromsorg och matlagning. Hon fortsätter:

– Vi har också en långsiktig strategi för att öka kopp-

lingen mellan grillning och Scan. Vi brukar prata om en

spontan varumärkesassociation, vilket innebär att vi vill

att den spontana associationen till ”grillning” ska vara

”Scan” hos konsumenten.

KONCEPTET LIGGER I TIDEN

Med Gårdsmiddag hoppas Emma få ett

självspelande piano där de som deltagit

eller läst om aktiviteten sprider det goda

ryktet vidare. Som hon själv säger, Scan är

så mycket mer än grillkorv och köttbullar,

Scan är också fantastiskt kvalitetskött som

levereras till gourmetkrogar som Restaurang

AG. Köttkrogen beskrivs ofta som en av

Sveriges främsta restauranger.

Emma menar att det ligger i tiden att

möta medvetna och intresserade konsu-

menter som vill se ursprunget till sina val.

De som medverkar på Gårdsmiddag tillhör

gruppen av konsumenter som vill uppleva

en fantastisk köttmåltid på gården som köttet kommer

ifrån och se landskapet som korna betat i.

– Samtidigt visar vi upp hela vår värdekedja och den

kunskap och tradition som vi står för, men vi gör det på

konsumentens villkor, säger Emma.

LÖFTENA INFRIADES

Så hur gick debuten? Flera hundra personer anmälde

sig till att få delta på Gårdsmiddag vilket säger något

om intresset för evenemanget. Det fanns plats för när-

mare hundra – en entusiastisk skara som tyckte det var

ett privilegium att få uppleva maten och stämningen.

– Med så proffsiga samarbetspartners i alla led, som

Restaurang AG och familjen, hade vi höga förväntningar

på dagen – och löftena infriades. Det blev verkligen

så bra som vi förväntade oss. Kossorna betade utanför

och förstärkte verkligen känslan kring att man faktiskt

var på en gård, säger Emma.

Emma Ahnström

Brand & Concept

Manager