01
2016 KOTITILALTA 3
VASTUULLINEN
ALKUTUOTANTO
ENSIMMÄINEN TEHTÄVÄNI
HKScan-konsernin laatu- ja vastuullisuusjohtajana oli määrit-
tää, mitä vastuullisuus HKScanissa tarkoittaa. Tämä tapahtui kolme vuotta sitten. Alusta
alkaen on lähdetty siitä, että vastuullisuus ei ole mitään ylimääräistä tai päälle liimattua.
Se on tapa toimia – toimintatapa, jota yhtiömme on viimeiset 100 vuotta toteuttanut
elintarviketeollisuuden ytimessä.
Tyypillisesti vastuullisuustyö tarkoittaa, että yritys hallitsee liiketoimintaansa liittyvät
riskit, pystyy tuottamaan lisäarvoa sekä omistajille että muille keskeisille sidosryhmille
ja ottaa toiminnassaan huomioon sosiaaliset, eettiset ja ympäristökysymykset.
Yrityksen tulee keskittyä omalle toiminnalleen tärkeimpiin vastuullisuuden osa-
alueisiin. Alkutuotannossa näitä ovat taloudellinen vastuullisuus, turvallinen
liharaaka-aine, eläinten terveys ja hyvinvointi, ympäristöasiat, raaka-aineiden
ja tuotteiden jäljitettävyys sekä toiminnan läpinäkyvyys. Mikään näistä ei ole
erillinen ”vastuullisuuskysymys”, vaan kaikki vaikuttavat liiketoiminnan onnistu-
miseen.
Tuoteturvallisuuden hallinta alkaa jo tiloilta.
Eläinten terveys ja hyvinvointi takaavat laa-
dukkaan ja eettisesti kestävän raaka-aineen.
Kuluttajat odottavat myös saavansa riittävästi
luotettavaa informaatiota tuotantoketjusta
ja sen olosuhteista. Toimimalla vastuullisesti
yritys lisää kuluttajien luottamusta, tehostaa
toimitusketjua ja luo edellytyksiä pitkäjänteiselle, kannattavalle liiketoimin-
nalle.
Lihateollisuus on viime vuosien aikana ollut niin monen kohun maalitaulu-
na, että se on välillä tuntunut jopa kohtuuttomalta. Globaalissa toimintaym-
päristössä kohut leviävät nopeasti, ja sekä mediassa että ihmisten mielissä
kaikki toimijat niputetaan samaan kastiin. Kilpailu on kovaa ja vahvat pär-
jäävät. Vaativassa toimintaympäristössä HKScanin ainoa vaihtoehto on olla
asiakkaiden ja kuluttajien silmissä parempi kuin kilpailijat ja pystyä kaupalli-
sesti hyödyntämään etumatka.
Meillä on poikkeuksellisen hyvät lähtökohdat vastata moniin kuluttajien ja
asiakkaiden odotuksiin, koskien myös toiminnan eettisyyttä ja vastuullisuutta.
Tunnemme tuotantomme koko arvoketjun ja yhteistyö sopimustuottajien kanssa on
tehokasta. Eläinten terveys ja hyvinvointi ovat meillä maailmanluokkaa, lääkintä vähäis-
tä ja materiaalitehokkuus on korkea sekä rehuketjussa että ruhojen hyödyntämisessä.
Mahdollisuudet menestyä ovat siis erittäin hyvät. Alkutuotannon haaste on jatkossakin
pysyä kehityksen kärjessä. Yhtiön taas tulisi mahdollisimman hyvin pystyä kaupallis-
tamaan nämä vahvuudet. Isoja haasteita molemmat, mutta niissä onnistuminen tekee
kannattavan kasvun mahdolliseksi. Tunnettu tosiasiahan on, että vain kannattava yritys
voi olla vastuullinen.
Pia Nybäck
HKScan-konserni
johtaja, eläinhankinta- ja tuottajapalvelut
ALKUTUOTANNON HAASTE
ON JATKOSSAKIN PYSYÄ
KEHITYKSEN KÄRJESSÄ
Pia Nybäck on aloittanut HKScanin Eläinhankinta- ja tuottajapalvelut -organisaation johtajana. Aiemmin
hän toimi konsernin laatu- ja vastuullisuusjohtajana. Uudessa tehtävässä Nybäckin tavoitteena on lisätä
eläinlajikohtaista yhteistyötä ja parhaiden käytäntöjen jakamista konsernin eri kotimarkkinoiden välillä.
Nybäckin perheeseen kuuluvat aviomies, alakoulua käyvä tytär ja energinen cockerspanieli. Nybäck
harrastaa urheilua ja luonnossa liikkumista sekä urheiluammuntaa. Hän toimii myös Olympiakomiteassa
ja Ampumaurheiluliitossa.