Table of Contents Table of Contents
Previous Page  23 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 23 / 32 Next Page
Page Background

03

2016 KOTITILALTA 23

KAIKISSA TOIMINTAMAISSAMME

tavoitteenamme on

tarjota kuluttajalle hänen toivomansa tuote ajoissa ja

kustannustehokkaasti. Tiivis ja avoin yhteydenpito myyn­

nin, tilaus-toimitusketjun ja eläinhankinnan välillä sekä

aiempiin toteutumiin perustuva ennuste ovat ratkaisevia

tekijöitä tarjonnan ja kysynnän tasapainottamisessa sekä

kannattavuuden luomisessa. Miten tavoite toteutetaan

Ruotsissa?

– Meillä on selkeä arvoketju, joka on teoriassa hyvin

yksinkertainen. Myynnistä kerrotaan, mitä yhtiössä tar­

vitaan markkinoiden tarpeiden tyydyttämiseen, kuinka

paljon minkäkin lajin eläimiä tarvitaan ja mitä on mah­

dollisesti täydennettävä ulkopuolisilla ostoilla, kertoo

Ruotsin eläinhankinnasta vastaava

Torbjörn Lithell

.

Käytännössä asia on kuitenkin

monimutkaisempi. Asiakkaiden tar­

peet vaihtelevat eri vuodenaikoina,

ja sää vaikuttaa myyntiin erittäin

paljon. Lisäksi on huomioitava

useat eri konseptit, esimerkiksi

luomu ja Rypsiporsas®. Kysynnän

ja tarjonnan tasapainottaminen on

jatkuvaa työtä.

– Tilaus-toimitusketjun ohjaa­

miseen liittyvät prosessit ovat

kohtuullisen hyvin vakiintuneita,

joten poikkeamia tapahtuu aina

vain harvemmin. Tästä on paljolti kiittäminen tiivistä

keskusteluyhteyttä ja viikoittaisia lihatasekokouksia,

joissa eläinhankinta käy tuotannon ja myynnin kanssa

läpi mahdollisia ongelmia ja niiden ratkaisuja. Lisäk­

si pidämme operatiivisia kokouksia, joissa toimintaa

suunnitellaan pidemmälle, sanoo Torbjörn.

Suunnittelutyön perustana on saapuva eläinvirta.

Pitkään jatkuva vajaus vaikuttaa myös ennusteisiin ja voi

tuoda haasteita lihataseen hallintaan. Torbjörnin mukaan

tasaisen raaka-ainevirran suuri merkitys lihataseen onnis­

tuneeseen hallintaan tiedetään hyvin tuottajakentässä.

– Sanoisin, että nykyään tuottajat ymmärtävät asian täy­

sin ja myös sen, että yrityksen on ylläpidettävä palvelu­

tasonsa. Tähän aiheeseen myös palataan toistuvasti, kun

tapaamme tuottajia kokouksissa, turuilla ja toreilla. Vielä

on kuitenkin tekemistä, ennen kaikkea Ruotsissa naudan

osalta ja Suomessa sian osalta.

– Perinteisesti nautaa on säästelty laitumilla parempaa

hintaa odotellessa. Sikoja voi pitää pari viikkoa pidem­

pään, mutta ei sen enempää, sanoo Torbjörn.

KAIKKI RUHON OSAT KÄYTTÖÖN

Suunnittelutyö tehdään pääosin tilaus-toimitusketjusta

vastaavassa toiminnossa, joka tasapainottaa myynnin

tarpeet suhteessa eläinraaka-aineeseen.

– Tärkeintä on, että katsomme ennusteissamme tar­

peeksi pitkälle, vuoden tai parin päähän ja määritämme

samalla pitkän aikavälin tahtotilaamme, kertoo Ruotsin

tilaus-toimitusketjusta vastaava johtaja

Tomas Stefenson

.

Sisäinen työ tehdään suurelta osin lukujen analysoin­

nin ja täydentävien tilannekatsausten keinoin. Muuttu­

vien tilanteiden myötä hienosäätöä on kuitenkin tehtävä

myös matkan varrella.

– Tavoitteemme on kaikkien arvoketjun osien sau­

maton ja kysyntälähtöinen yhteispeli. Asiakaskysyntä

muunnetaan prosessissa tiedoksi, jolla ohjataan eläin­

hankintaa, Tomas sanoo ja painottaa, että kaiken aikaa

on pidettävä kiinni peruslähtökohdasta eli siitä, että

kauppa olisi kaikista näkökulmista katsottuna optimaa­

linen.

– Jos esimerkiksi leikkeleraaka-aineista on pulaa,

ostamme luonnollisesti lisää sikaa. Mutta miten osto­

päätös vaikuttaa kokonaisuuteen? Pitkällä aikavälillä

kaikille ruhon osille on löydyttävä mielekäs loppukäyttö

ja liiketoimintamme on oltava koko ruhon osalta kannat­

tavaa. Pohjimmiltaan on kyse siitä, että tuotetaan arvoa

ja kasvua kaikille toimijoille koko ketjussa, Tomas sanoo.

ETUNA TOIMINTAVARMUUS

Myyntijohtaja

Petra Blomberg

on

myös vakuuttunut siitä, että nyt

rakennettava yhteistyö antaa hyvät

mahdollisuudet kannattavaan

kasvuun.

– Vähittäiskaupan kampanjat

suunnitellaan jo vähintään kaksi­

toista viikkoa ennen kampanjan

käynnistymistä, mikä sopii huonosti

yhteen teuraseläinten ilmoitusjär­

jestelmien kanssa. Luotettavat ja

aiempaan toteumaan pohjautuvat perusennusteet anta­

vat meille kuitenkin hyvän pohjan ja valmiuden suunni­

tella kampanjoita yhdessä asiakkaiden kanssa.

Ennusteista on apua myös silloin, kun raaka-aineesta

on pulaa, mikä puolestaan vaikuttaa tuleviin kampanjoi­

hin.

– Tavoitteemme on kaikin keinoin välttää tilanteita,

joissa emme pystyisi toimittamaan asiakkaan tilaa­

maa tuotetta. Jos näin kuitenkin kävisi, pyrimme aina

tarjoamaan tilalle toista kampanjatuotetta. Noin 40

prosenttia lihanmyynnistä pohjautuu kampanjoihin,

jotka vetävät hyvin asiakkaita kauppoihin. Pyrimme

aina auttamaan asiakasta löytämään hänelle sopivan

tuotteen.

– Täällä Ruotsissa olemme saaneet hyvää palautetta

naudanlihapulan hoitamisesta ja siitä, kuinka olemme

onnistuneet löytämään korvaavia tuotteita tai kuinka

olemme ajoissa voineet kertoa, mitä pystymme toimitta­

maan, Petra sanoo.

Hänen mukaansa asiakkaat myös ymmärtävät alku­

tuotannossa tapahtuvia heilahteluja.

– Asiakkaat ovat nykyään hyvin perillä asioista, eikä

mahdollisten toimitusvaikeuksien takana olevia perus­

asioita tarvitse juurikaan selittää. Ruotsia kohdanneen

kotimaisen liharaaka-ainepulan ja sitä seuranneiden kes­

kustelujen myötä yleinen markkinatuntemus on kasvanut

ja asiakkaat käsittelevät raaka-aineisiin liittyviä aiheita ak­

tiivisesti. Olemme tärkeä liikekumppani asiakkaillemme.

Emme ole välttämättä halvin tavarantoimittaja, mutta

toimintavarmuutemme on tärkeä etu etenkin suurille

asiakkaille – ja sitä vakautta voimme ylläpitää vain teke­

mällä luotettavaa suunnittelutyötä yhdessä koko ketjun

toimijoiden kanssa.

“POHJIMMILTAAN

ON KYSE SIITÄ, ETTÄ

TUOTETAAN ARVOA

JA KASVUA KAIKILLE

TOIMIJOILLE KOKO

KETJUSSA.”